Újra felhasználhatók lesznek az online pénztárgépek

A pénztárgép-forgalmazók és a szervizesek ésszerűnek tartják a Nemzetgazdasági Minisztérium által javasolt műszaki változtatásokat.

A pénztárgépesek szakmai konferenciájának résztvevői egyetértett abban, hogy a kereskedőknek és a szolgáltatóknak jelentene nagy könnyítést, ha egy pénztárgépet nem csak egy felhasználó használhatna. A jelenlegi szabályozás tiltja az újramegszemélyesítést, vagyis ha pl. egy bolt bezár, az online pénztárgépet ki kell dobni. A szakma támogatja azt a tervet is, hogy javíthatók legyenek az adóellenőrző egységek.

Novák Zoltán, a piacvezető Micra-Metripond Kft. ügyvezetője üdvözölte, hogy a kormányzat bevonta az érintetteket a rendelet-előkészítésbe. „A piac és a szakmai szervezetek időben és többször jelezték a problémákat. Az újramegszemélyesítés és az AEE-k javításának lehetősége olyan javaslat, amit mi már a kezdetekkor felvetettünk, és egyértelmű, hogy ezek segítenék az online pénztárgépek használatának kiterjesztését” – mondta.

Mericskai Tibor, a Montel Informatika Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a támogatható célok mellett fontos kérdés az is, a már működő online pénztárgépekre vonatkozik-e az új szabályozás. Az sem mindegy, hogy ezek közül melyekben kell majd hardvermódosítást is végezni ahhoz, hogy megfeleljenek az új követelményeknek.

A konferencián elhangzott az is, hogy a kötelező éves felülvizsgálatot csak olyan szervizre szabad bízni, amelyik szerződéses kapcsolatban áll a forgalmazóval, és a felülvizsgálatot szakszerűen, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előírásai alapján végzi el. Az éves felülvizsgálat az utolsó lehetőség arra, hogy a garancia lejárta előtt kiderüljenek a pénztárgép esetleges rejtett hibái. Forrás:turizmus.com