Röntgenképelemző központ kezdi meg működését az Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV)

Átadták a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új Röntgenképelemző központját kedden; a röntgensugaras csomag- és rakományátvilágító berendezések segítik az adóhivatalt a határt átlépő szállítmányok, csomagok ellenőrzésében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Röntgenképelemző és Felügyeleti Központja az avatás napján, 2023. július 18-án. A röntgensugaras csomag- és rakományátvilágító berendezések (röntgenberendezések) átvilágítják a határra érkező járműveket, azok szállítmányait és a poggyászokat. A Continental Dohányipari Zrt. 50 millió forint értékű támogatásával létrejött központban az adóhivatal munkatársai valós időben látják a határátkelőhelyeken átkelő, ott vizsgált szállítmányokat, és a digitális felvételeket utólag is ellenőrzik, elemzik. MTI/Illyés Tibor

     A NAV Röntgenképelemző és Felügyeleti központja a Continental Dohányipari Zrt. 50 millió forint értékű adományával jött létre.
    Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke a központ átadásán Budapesten elmondta: az adóhivatal feladata a magyar és az európai uniós költségvetés védelme, valamint az egyenlő feltételek biztosítása a gazdaság szereplőinek. Ezt sértik meg azok a bűnözők, akik el akarják kerülni a jövedéki adó és az áfa megfizetését – tette hozzá.
     “Ma már kamionokat tudunk átvilágítani, drónokat alkalmazunk a zöldhatáron az illegális csempészet felderítésére, olyan járműveink vannak, amelyek az ecsedi láp körülményei között is működöképesek, és járőrhajóink vannak a Tiszán és a Dunán” – sorolta.
    Az elnök nagyon fontosnak nevezte, hogy együtt tudnak működni azokkal a szereplőkkel, akiknek érdekük, hogy a tisztességes feltételekkel működjön a jövedéki termékek piaca. Köszönetet mondott a Continentalnak, amely műszaki eszközöket adományozott a hivatalnak, mert ezek kiegészítik a pénzügyőrök tudását.
    Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a dohányiparnak és az adóhatóságnak együtt kell működnie. Jelezte: cégük maximálisan érdekelt a feketepiac visszaszorításában, sátoraljaújhelyi gyáruk 500 embernek ad munkát, az ő megélhetésük forog kockán, ha az illegálisan beérkező dohányárut nem sikerül kiszűrni.
     Az újonnan átadott központban a NAV munkatársai valós időben látják a határátkelőhelyeken vizsgált szállítmányokat, a digitális felvételeket utólag is ellenőrzik és elemzik. A felvételeken a gyakorlott munkatársak azonnal felfedezik az illegális rakományt, a csempészett cigarettát, vagy az embercsempészek által elrejtett embereket.
    A fejlesztéssel gyorsulhat a forgalom a határátkelőhelyeken, és nagyobb valószínűséggel találják meg az illegális termékeket.
    Jelenleg négy, de hamarosan 12 berendezés működik majd a távfelügyeletet biztosító informatikai rendszerben, 24 órás üzemben – közölte a NAV. A Continental adománya értékes műszaki eszközöket, speciális irodai berendezéseket, illetve a beszerelési, telepítései munkákat tartalmazta – tették hozzá. MTI