Újabb étrend-kiegészítőket kellett kivonni a forgalomból

Ismét nem engedélyezett összetevőket, gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők miatt kellett eljárnia a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek. A termékek forgalomból történő kivonását minőség-megőrzési időre és gyártási tételazonosítóra tekintet nélkül rendelte el a hatóság. 

Április végén 5 különböző, férfiaknak, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítő készítményből vettek mintát a Nébih szakemberei. A termékekben nem engedélyezett összetevőket, gyógyszerhatóanyagokat (Szildenafil, Tadalafil) mutatott ki a vizsgálat.

Mivel az étrend-kiegészítő készítményeknél nem megengedett a gyógyszerhatóanyag jelenléte, ezért a hatóság elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását.

A Szildenafil-t és a Tadalafil-t tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon ráadásul orvosi rendelvényhez kötött. Orvosi felügyelet nélküli alkalmazásuk egészségügyi kockázattal jár.

Az érintett forgalmazókkal szembeni vizsgálat még folyamatban van.

A hatóság által zárolt, valamint a cégek által eddig visszagyűjtött termékek mennyisége meghaladja az 1100 db-ot, összértékük pedig több mint 6 millió forint.

A Nébih felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy az alábbi, kifogásolt készítmények forgalmazása tilos:

Termék megnevezése Forgalmazó Minőség-megőrzési idő,

Gyártási tételazonosító

Horse Power gyógynövényeket tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére K&K General s.r.o. 21 Imricha, Stúrovo, Szlovákia 15.06.2023

 

LOT#:HOER190152

XXL Powering Emperor, növényi összetevőket tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére Grow Up (UK) LTD. Merseyside 77-81 Seaview Road, Anglia (Származási hely: Kína) 22/11/2020

 

LOT: 181123

69 For Man, növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére Metropol Capital LTD. 52. WILLINGSWORTH ROAD, WEDNESBURY, ENGLAND (Származási hely: Kína) 16.01.2021.
Gin Fizz, növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula Bio Natural Kft., 1034 Budapest, Zápor u. 2/c. 23.10.2020
Pertinax 3 in 1 étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére K&K General s.r.o. 21 Imricha, Stúrovo, Szlovákia

(Származási hely: Kína)

30.03.2021.

 

Lot #: PEAX180925

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmények forgalmazását észlelik, a fogyasztók egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih Zöld Számán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).