Úja jön Polanski Vámpírbálja

A FILMTŐL A MUSICALIG

Polanski – mint mozirajongó – imádta az olyan filmeket melyek nagyon ijesztőek akartak lenni, de a közönség mégis sokat nevetett. A horrorfilmjük – vallja Polanski – nem paródia, hanem mese, amely az emberekben kellemes módon kelt félelmet. Ezért is ábrázolták Abronsius professzort, mint egyfajta „hóval megcukrozott Albert Einsteint“ s a vámpírok is, a sztereotípiáktól eltérően, olyanok mint bárki, gondterheltek, van köztük zsidó és meleg vámpír is. A gyerekes vágy a félelem után anélkül, hogy veszélyben legyünk és ugyanakkor saját félelmünkön nevessünk – ez az, amire törekedtek. Andrew Braunsbergnek, aki Hollywoodban Polanski partnere és producere volt, 20 év múlva az az ötlete támadt, hogy a filmből musicalt készítsenek. A feltétel az volt, hogy Roman Polanski maga alkalmazza a darabot színpadra és ő legyen a bemutató rendezője. Rudi Klausnitzer intendáns irányításával Michael Kuze és Jim Steinman a film képi nyelvezetéből nagyszerű zenés jeleneteket, dalokat és kórusokat alkotott. A díszleteket az Olivier díjas William Dudley, a maszkokat és jelmezeket Sue Blane és Peter Greenaway tervezték. Több mint 600 jelentkezőből választották ki a bécsi ősbemutató társulatát.

VB_2013_200.sA MUSICAL RÖVID ISMERTETÉSE

Titok, Erdély, vámpírvadászat, szenvedély, szerelem, humor és borzongás. Erről szól a 2007 óta Budapesten is sikerrel játszott musical. A rendkívül látványos és szórakoztató, fantasztikus táncjelenetekkel gazdagított musicalt 1997-ben mutatták be Bécsben, óriási sikerrel. A premiert követően a nézők hisztérikusan tolongtak a jegyekért. Az előadást azóta világszerte több millió néző látta.

A kultusz övezte zenés darabot Bécs után Stuttgartban, Hamburgban, a Broadway-n, Varsóban, 2006-ban Tokióban, Oberhausenben, Berlinben, majd ismét Stuttgartban ünnepelhették. 2007-ben Budapestre új változatban jutott el napjaink legizgalmasabb musicalje, és már a magyar verziót láthatta 2009-ben ismét Bécs, majd 2010-ben Antwerpen és 2011 szeptemberében Szentpétervár közönsége is.

A Vámpírok bálja musicalt Magyarországon, 2007 nyarán a PS Produkció, Simon Edit producer indította el hódító útjára, és rövid időn belül kultikussá vált. A mai napig teltházakkal játsszák a magánvállalkozásban bemutatott musicalt, amely a hazai közönség számára is bepillantást enged, a világ jelentős musicalszínpadain is látható varázslatos, profi módon megalkotott mesevilágába.

Jim Steinman kifogyhatatlanul áradó melódiái hűen követik a Polanski által megálmodott történetet. Michael Kunze szövegkönyve mesterien költői megjelenítése a vámpírok borzongató és groteszk antivilágának. A Vámpírok bálja musical minden eddiginél látványosabb magyar bemutatójának díszleteit és jelmezeit a nemzetközileg elismert Kentaur tervezte.

A budapesti szereposztás folyamatosan bővül, és egyben fiatalodik. Új tehetségeket fedez fel a produkciós team Simon Edit producer, Cornelius Baltus rendező, Dennis Callahan koreográfus és Póka Balázs művészeti vezető és Köteles Géza karmester. Eddig közel 2600 fiatal művész vett részt a produkció meghallgatásain.

A Vámpírok bálja jubileumi 200. díszelőadását 2013. szeptember 1-én tartja a PS Produkció.

A cselekmény a 19. század végén játszódik a vadregényes, havas Erdélyben. Abronsius professzor a rettenthetetlen vámpírvadász fiatal asszisztensével, Alfréddal követi a vámpírok nyomát. Megérkeznek Chagal fogadójába, ahol mindenütt füzérekben lógnak a fokhagymák. A falu lakói közül senki sem ismeri el, hogy a közeli kastélyban vámpírok élnek, bár az ellenszer, a fokhagyma iránti vonzalmuk már a megszállottság határát súrolja. Alfréd szerelmes lesz a fogadós lányába, aki hasonló érzéseket táplál iránta. A lány ártatlanul igéző énekére megjelenik a vámpírgróf Krolock és meghívja Sarah-t a közeli kastélyában tartandó bálba. Sarah-ban vágyakozás ébred a gróf és a vámpírok halhatatlan világa iránt. Ez az olthatatlan vonzalom még sok izgalmas bonyodalmat okoz, melyet a vámpírok különös világában csetlő-botló vámpírvadászok humoros kalandjai főszereznek.

SZEREPLŐK

KROLOCK GRÓF EGYHÁZI GÉZA,BOT GÁBOR, LANGER SOMA SARAH TÖRÖK ANNA, RÉTHY ZSAZSA, SIMON BOGLÁRKA PANNA

ALFRÉD MIHÁLKA GYÖRGY, PÁSZTOR ÁDÁM ABRONSIUS PROFESSZOR JEGERCSIK CSABA, SÁNDOR DÁVID, PÁSZTOR ÁDÁM CHAGAL PAVLETITS BÉLA, BOT GÁBOR MAGDA SÁRI ÉVA, KECSKÉS TÍMEA, BARANYAI ANNAMÁRIA, STRÓBEL DÓRA

HERBERT PIRGEL DÁVID, JENEI GÁBOR REBECCA CSÓKA-VASASS KINGA, KOKAS PIROSKA KOUKOL UMBRÁTH LÁSZLÓ, SZENTIRMAI ZSOLT, FEICHT ZOLTÁN NIGHMARE I. BOT GÁBOR, MEZŐ MÁRIÓ, SZENTIRMAI ZSOLT NIGHTMARE II. MIHÁLKA GYÖRGY, SZENTIRMAI ZSOLT, TÁBOROSI MÁRK, PÁSZTOR ÁDÁM FEKETE VÁMPÍR FINTA GÁBOR, TÚRI LAJOS, ILLÉS RENÁTÓ FEHÉR VÁMPÍR BARANYA DÁVID, KÖDMEN KRISZTIÁN, HÁZI TAMÁS, TÚRI LAJOS ROTE STIEFEL TÁNCSZÓLÓ FINTA GÁBOR, KISS ERNŐ ZSOLT NIGHTMARE SZÓLÓ VARGA KINGA, HORVÁTH ZITA, NAGY SAROLTA

ENSEMBLE:

AJTAI BEÁTA, SZEGŐ ADRIENN, VÁRADY VIKTÓRIA, BOT GÁBOR, STERL ALEXANDRA, PETHŐ DOROTTYA, GYIMESI PETRA, SZABADOS TÍMEA, MIKECZ KORNÉL (KÓRUSVEZETŐ), TIBORCZ FANNI, TÓTH JONATHAN, LOPUSNY ANNA (DANCE CAPTAN), SZABÓ ANIKÓ, NAGY SAROLTA, SALLAK PETRA, SINKÓ RÉKA, KALÓ JUDIT, KISS ERNŐ ZSOLT, CSEPI ÁDÁM, KELEMEN KRISZTIÁN, KIRÁLY BÉLA, JUHÁSZ RICHÁRD. KÖDMEN KRISZTIÁN, MEZŐ MÁRIÓ, SZENTIRMAI ZSOLT, JENEI GÁBOR, FEICHT ZOLTÁN, HÁZI TAMÁS, VARGA KINGA, HORVÁTH ZITA, BARANYAI ANNAMÁRIA, SÁRI ÉVA, MIHÁLKA GYÖRGY,

Előadások:   2013. JÚNIUS 21.   PÉNTEK, 19.00 2013. JÚNIUS 22. SZOMBAT,   15.00 2013. JÚNIUS 22. SZOMBAT, 19.30 2013. JÚNIUS 23. VASÁRNAP,   17.00 2013. AUGUSZTUS 23.   PÉNTEK, 19.00 2013. AUGUSZTUS 24. SZOMBAT,   19.00 2013. AUGUSZTUS 25. VASÁRNAP, 19.00 2013. AUGUSZTUS 30. PÉNTEK,   19.00 2013. AUGUSZTUS 31. SZOMBAT, 19.00
JUBILEUMI 200.   DÍSZELŐADÁS: 2013. SZEPTEMBER   1. VASÁRNAP,   19.00 ÓRA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*