Új művészeti kezdeményezést indít útnak a BMW: bemutatkozik a BMW Open Work

2017. október 5-8. között újabb szintre lép a BMW és a Frieze közötti úttörő együttműködés: a bajor prémiumgyártó új művészeti kezdeményezése a brit fővárosban megrendezendő Frieze London művészeti kiállítás idei felvonásán debütál. A BMW Open Work első kreatív művészének Olivia Erlangert kérték fel.

P90270164-olivia-erlanger-raft-for-the-doll-in-glass-2016-silicone-rope-with-octopus-tentacles-palo-santo-plea-2249px

A BMW és a Frieze idén egy új művészeti kezdeményezés világpremierjével mélyíti el hosszú távú partnerségét a Frieze London művészeti kiállításon. Az Attilia Fattori Franchini világhírű olasz kurátor által igazgatott BMW Open Work többszörösen összetett formátumban tárja a nagyközönség elé a kortárs művészet, a forradalmi dizájn és a jövőbe mutató technológia iránymutató ötvözetét, amelyet első ízben 2017. október 5-8. között a New York-i térdimenzió-művész, Olivia Erlanger prezentál.

A BMW Open Work koncepciója

Az Attilia Fattori Franchini szakmai vezetését élvező BMW Open Work évről évre felkér majd egy kreatív művészt, hogy jövőbe mutató multimédia-alkotásával magával ragadó élményben részesítse az iránymutató installáció közönségét. A merőben új művészeti kezdeményezés megbízott alkotói a BMW formai megoldásaiból, tervezőmérnöki szaktudásából és innovatív járműtechnológiáiból merítik majd az ihletet, mialatt a megvalósult és elméleti szinten létező technikákra a forradalmi újításokkal átitatott művészeti kísérletezés újragondolandó eszközeként tekintenek. Az évente bemutatott installációk rendre a Frieze London művészeti kiállításon ünneplik majd világpremierjüket, kiaknázva a digitalizációban rejlő lehetőségeket és ledöntve a fizika korlátait.

A kezdeményezés elnevezését a világhírű olasz író, Umberto Eco 1962-ben, „The Open Work” címen publikált könyve ihlette, amelyben az író a művészetek tudatosításának szabadságát boncolgatja: újító szemlélete szerint az egyes ágazatok különböző alkotásait részben a véletlenek, részben a nagyközönség értelmezései és megállapításai határozzák meg, és mint ilyen, minden mű kötöttségek nélkül, szabadon értelmezhető.

Attilia Fattori Franchini az első BMW Open Work kreatív művészének a nemzetközileg elismert New York-i térdimenzió-művészt, Olivia Erlangert kérte fel. „A BMW Open Work minden résztvevő művésznek megadja a lehetőséget arra, hogy közönségüket felkarolva eddig ismeretlen, váratlan utazásra induljanak. Rendkívül izgalmas, hogy eme újfajta művészeti kezdeményezést Olivia Erlanger személyében rögtön egy olyan tehetséges művésszel indítjuk útnak, akinek alkotása a technológia társadalomra és természetre gyakorolt hatásait illusztrálja majd, egy eddig soha nem látott dimenzióban” – mondta a világhírű olasz kurátor.

„Ez a fajta merőben új művészeti kezdeményezés a BMW-vel kialakított együttműködésünk példaértékű elmélyítése, egyúttal a BMW kortárs művészetek iránt tanúsított hosszú távú elköteleződésének újabb ékes bizonyítéka. Nagyon boldog vagyok, amiért sikerült közösen elindítanunk ezt az új kezdeményezést, amely egészen egyedi lehetőséget kínál a felkért művészeknek. Már alig várom, hogy megismerjem Olivia Erlanger installációját az októberi Frieze London művészeti kiállításon” – nyilatkozta Victoria Siddall, a Frieze művészeti kiállításokat szervező Frieze Fairs igazgatója.

„Fantasztikus ötletnek tartom, hogy a BMW kimagasló technológiai szaktudását és jövőbe mutató innovációit művészeti eszközökként egy-egy kivételes alkotó kezébe adjuk, akik így vadonatúj, soha nem látott műremekek képében egészen új dimenziókat tárnak fel előttünk. Akárcsak a BMW Group kultúra iránti elkötelezettségét élvező összes kezdeményezés esetében, úgy ezúttal is maximális alkotói szabadságot biztosítunk művészeinknek. Az elme teljes kibontakozása elképzelhetetlen lenne e nélkül, így külön öröm számunkra, hogy Attilia Fattori Franchinit üdvözölhetjük a fedélzeten. Izgatottan várjuk, hogy átfogó látásmódjával milyen irányba kalauzol el minket” – fogalmazott Dr. Nicolas Peter, a BMW AG igazgatótanácsának tagja.

A BMW Open Work első művésze

Attilia Fattori Franchini az 1990-ben született New York-i térdimenzió-művészt, Olivia Erlangert kérte fel az első BMW Open Work megalkotására. A fiatal alkotó kortárs szobrászati műremekei számos egyéni és csoportos kiállításon lenyűgözték már közönségüket. Olivia nemrégiben Luis Ortega Govela oldalán, társszerzőként jelentette meg „Hate Suburbia” című, építészeti stílusokat modern felfogás szerint elemző könyvét, amelynek folytatása a tervek szerint 2018 őszén érkezik meg a könyvesboltokba. A BMW Open Work művészeti kezdeményezés felkérésére alkotott „Body Electric” elnevezésű koncepciója magával ragadó, érzéki stílusban tárja fel a technológiai fejlődés természetre és társadalomra gyakorolt hatásait.

„Miként az emberek hétköznapjait egyre inkább a társadalmat körülvevő gépek funkciói hatják át, a „Body Electric” az ember és gép közötti folyamatosan változó, egyre szorosabb kapcsolatra meghatározó élettérként tekint, amelyben a „természet” fogalma egyre átvittebb értelemben ölt testet, az ember természetes környezetét pedig az egyéni elképzelések szerint megtervezett tárgyak alkotják” – nyilatkozta Olivia Erlanger a BMW Open Work felkérésére készített kreatív alkotásáról. Az úttörő installáció világpremierjére 2017 októberében, a Frieze London művészeti kiállításon kerül sor.

A projekttel kapcsolatos további információkért kérjük, látogasson el a https://frieze.com/bmw-open-work weboldalra.