Új jelzőlámpás csomópont a Gyömrői út és az Igló utca kereszteződésében

A XVIII. kerületben, a Gyömrői út és az Igló utca csomópontjában közúti jelzőlámpás forgalomirányítási rendszert üzemeltünk be 2013. május 17-én, pénteken. A szemeretelepi kereszteződésben olyan kombinált közúti vasúti jelzőlámpás berendezés került kialakításra, ami összeköttetésben van a vasúti biztosítóberendezéssel, egyúttal a közúti forgalom nagyságát is figyelembe veszi, és ennek megfelelően ad szabad jelzést a torlódó irányoknak. A régi szakállas sorompókat elbontották, helyettük félsorompós rendszer üzemel.

 A vasúti átjáróval a jogszabályi előírásoknak megfelelően függésbe hozott közúti jelzőlámpás berendezés a vasúti zárás idején a vasúti átjáró felé haladó iránynak nem adhat szabad jelzést. A 100-as vasútvonal jelentős forgalma miatt a Gyömrői útról a Május 1. tér felé vezető vasúti átjáró rendkívül sokszor kerül lezárásra, és adott esetben akár 10 percen túl is zárva tartható, így egy vasúti zárás esetén bizonyos közúti irányok akár 10 percen túl sem kapnak szabad jelzést. Annak érdekében, hogy egy esetlegesen a csomópontban a városhatár, illetve az Igló utca felől a Május 1. tér felé haladó jármű a vasúti átjáró lezárása esetén ne várakozzon a csomópont területén – akadályozva ezzel a Gyömrői úti főirányt is – a vasúti átjáró zárva tartása alatt a Gyömrői úton befelé irányban a balra kanyarodó sáv, valamint az Igló utca felől érkező járművek nem kapnak szabad jelzést. Ez alapján az Igló utca felől a városhatár irányába kanyarodó forgalom valamint a Gyömrői úton a városhatár felől érkező és a csomópontban visszakanyarodni szándékozó irányok – bár a vasúti átjárót nem érintik – sem kapnak a vasúti átjáró zárva tartása alatt szabad jelzést.

A szintbeli vasúti átjárók forgalombiztonsági felülvizsgálatára és a szükséges korszerűsítésre a MÁV Zrt. és a NIF Zrt. közös beruházásában, Európai Uniós források bevonásával megvalósuló 100-as számú vasútvonal rehabilitációjához szorosan kapcsolódva, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírtak szerint került sor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*