Új buszjáratot az Óbudai-szigeten

A Margitsziget megközelítési lehetőségeit bővíti és az Óbudai-szigetet bejárva azt is bevonja a tömegközlekedésbe a Budapesti Közlekedési Központ új járata, amely 226-os számmal 2013. augusztus 17-én, szombaton reggeltől közlekedik. Az új idényjárattal a Nyugati pályaudvar és az Óbudai-sziget között lehet utazni a nyári időszakban hétvégéken és ünnepnapokon.

 

226-os autóbusz

 

Az Óbudai-szigetre látogatók régi kívánsága volt az 1995-ben – az akkori 142-es autóbusz kihasználatlanságára hivatkozva – megszüntetett tömegközlekedési kapcsolat helyreállítása. Az egyre népszerűbb kirándulóhelynek számító Óbudai-sziget eddig hosszas gyaloglással csak a H5-ös hév Filatorigát megállójától volt elérhető. Figyelembe véve a beérkezett megkereséseket és igényeket Tarlós István főpolgármester felkérte a Budapesti Közlekedési Központot, hogy az érintettek bevonásával változtasson ezen a helyzeten. A július első felében lefolytatott társadalmi egyeztetésen a válaszolók túlnyomó többsége támogatta az új járat elindítását. A menetrendekre és a megállóhelyekre vonatkozó észrevételek kiértékelése nyomán alakult ki az új járat közlekedési rendje.

 

Az eddigi 234-es járatot felváltó új 226-os busz a Nyugati pályaudvar M végállomásról indul és a Margitszigeten, valamint Óbudán keresztül a Kaszásdűlő H megállóig a megszűnő 234-es járat útvonalát követi. Innen a járat a Szentendrei út – Reményi Ede utca – Leányfalu utca – Mozaik utca – Óbudai-szigetre vezető híd – Május 9. park útvonalon éri el a korábbi HM-üdülő előtti buszfordulót. Visszafelé a Május 9. park – K-híd – Mozaik utca – Szentendrei út útvonalon halad, majd a Bogdáni úttól a Nyugati pályaudvar M felé a 234-es járat jelenlegi útvonalán közlekedik.

 

A régi-új szakaszon a következő megállóhelyeket érinti az autóbusz:

  • Jégtörő utca;
  • Május 9. park;
  • Sporttelep;
  • Óbudai-sziget, hajóállomás
  • Óbudai-sziget, végállomás.

 

Az új 226-os járat Kaszásdűlő H nevű megállóját a Nyugati pályaudvar M felé új helyre helyezzük át: a buszok a Mozaik utcában, a Szentendrei útra való befordulás előtt állnak meg. A többi járat megállóhelye változatlanul a Szentendrei úton marad.

 

Az új 226-os autóbusz a nyári időszakban, május 1-jétől szeptember 30-áig közlekedik majd hétvégén és ünnepnapokon, naponta reggel fél 9 és este negyed 7 között tizenöt percenként. Az első járat a Nyugati pályaudvar M végállomásról 08:26-kor, az utolsó 18:14-kor indul. Az Óbudai-szigetről az első autóbusz 08:54-kor, az utolsó pedig 18:39-kor indul.

 

A 226-os autóbuszra – hasonlóan a megszűnő 234-es autóbuszhoz – csak az első ajtón lehet felszállni, miközben az autóbuszvezető ellenőrzi a menetjegyek és a bérletek érvényességét.

 

 

134-es és 234-es autóbuszok

 

A 234-es autóbusz a 226-os járat elindításával megszűnik. Ezzel egy időben a 234-es autóbuszok indulási idejében a 134-es járattal utazhatnak az arra járók Békásmegyer, Újmegyeri tér és a Szentlélek tér H végállomások között.

 

26-os autóbusz

 

A Margitszigetet minden nap érintő 26-os autóbusz útvonala, menetrendje és megállói változatlanok maradnak.

 

Az új menetrendek a www.bkk.hu/menetrendek oldalon érhetők el.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*