Trükkös körülmények között Hamilton nyerte az edzést Belgiumban

A, néha esős, néha száraz pályán Hamilton időzített a legjobban

69138556-52112482013

Fotó: Mercedes AMG

Vizes pályán kezdődött az edzés Belgiumban, az autók átmeneti esős gumikon kezdtek. A Mercedes két pilótája hamar az élre állt, méghozzá Rosberg, Hamilton sorrendben. A Red Bull tíz perc után viszont már konstatálta, hogy elállt az eső, és kilátásba helyezte a slick gumikat. A Q1 vége felé azonban nem Vettel, hanem a két Marussia és a két Catherham küldte ki pilótáit száraz pályás gumival. Ez akkor még nem hozta meg a várt eredményt. Ellenben a friss intermediate gumik igen. Így a nagy csapatok is kijöttek egy utolsó nagy rohamra, amelynek végén Alonso érte el a legjobb időt. Őt Hamilton és Van Der Garde követte, Räikkönen az ötödik helyen, Vettel csak a 15. helyen jutott tovább, miközben a két Toro Rosso kiesett.

Az edzés második szakasza már száraz pályás gumikon kezdődött, Mark Webber jött ki elsőként. Az ausztrál 1:50-es idővel az élre is állt. Nem sokkal ezután viszont már a két Lotus állt az élre Räikkönen, Grosjean sorrendben. Igaz, az arany-fekete csapat közepes keveréken érte el ezeket a jó időket, miközben a többi csapat akkor még kemény keveréken rótta a köröket. Amikor a többiek is már a lágyabbik keverékre váltottak, záporozni kezdtek a jobbnál-jobb idők. A végén mégis a Lotusos Räikkönen örülhetett, aki a pálya középső részén a leggyorsabb volt a mezőnyben. Alonso másodikként, Rosberg harmadikként jutott tovább. Button a legvégén még bevarázsolta a McLarent a legjobb tízbe, miközben csapattársa, Perez kiesett.  Hamilton épp, hogy továbbcsusszant a tizedik helyen. Érdekes, hogy Vettelnek 13 kör kellett a továbbjutáshoz, míg a Lotus két pilótájának 17.

Az edzés harmadik szakaszára ismét megérkezett az eső, így a csapatok azonnal kijöttek a pályára száraz gumival. A döntés nem bizonyult jónak: a kör végén mindenki feltette az átmeneti esős gumit. A Force India pilótája Di Resta döntött egyedül jól, mivel ő már eredetileg is intermediate-tel indult. A körülmények tovább romlottak, így a skót ideje egyre elérhetetlenebbé vált a többiek számára. A végén azonban mégis jobbra fordult az idő, és az a szerencsés pár versenyző, aki még átért a leintés előtt, mehetett egy „bónusz” kört a száradó pályán. Így ismét Hamilton örülhetett a végén, aki a két Red Bullt, illetve csapattársát, Rosberget  utasította maga mögé. Di Resta végül csak ötödik lett, míg Button a hatodik helyre hozta be a Mclarent. Őt a két Lotus követte, Grosjean, Räikkönen sorrendben. A Ferrarival nagyon kibabráltak a körülmények: Alonso a kilencedik, Massa a tízedik helyről indulhat holnap.

A trükkös időjárás miatt nem lehet tudni, száraz körülmények között ki a legerősebb. Az szemmel látható, hogy a Lotus nagyon erős a pálya közepén, Alonso a Ferrarival pedig szintén gyors volt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*