Tovább, tovább, tovább……

20140717Csütörtökön délelőtt beindult a nagyüzem a Maty-éren, a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokság első versenynapján. A magyar egységek közül ki könnyebben, ki nehezebben, de mindenki továbbjutott az 1000-, valamint női K-4 500 méteres előfutamokból.
Nem indult túl jól a nap magyar szempontból. Az első versenyszámban, az ifjúsági női négyesek előfutamában csak ötödik lett a Lucz Noémi, Sólyom Dóra, Papp Cintia, Jankó Zita összetételű egység. A lányok ráadásul magukhoz képest is igen gyenge időt eveztek.

„Technikai zűrje akadt a négyesünknek, a hajó kormányával volt gond – mondta Rasztótzky János, Lucz Noémi edzője. – Túl nagy baj nem történt, edzéseken a most futottnál sokkal jobb időkre voltak képesek a lányok, szerintem javítani tudnak majd a középfutamban.”

Férfi ifi K-1 1000 méteren Vidákovich Antal második lett előfutamában a dán Graversen mögött, aki ebben a számban ezüstérmes volt az Európa-bajnokságon. A rengeteg induló miatt K-1 1000 méteren nem is lehetett közvetlenül a döntőbe kerülni, így kora délután az UTE versenyzője is a középfutamban folytatja.

„Nem hajtottam ki magam, csak az első kétszáz métert nyomtam meg – mondta a versenyző a partra érve. – A rajtot elrontottam, aztán 200-ig iparkodtam, majd beálltam egy erősebb iramra és 500-nál még abból is visszavettem. Erős a hátszél, ami nekem kedvez, bár így nehezebb levegőzni és a hullámok kissé zavaróak.

Nem hajtott Hajdu Jonatán sem, csak negyedik lett, mert ifjúsági C-1 1000 méteren sem lehetett közvetlenül a döntőbe kerülni. Ráadásul a dunaújvárosiak tehetséges kenusa az egyes után alig másfél órával párosban is érdekelt volt, ezért csak arra figyelt, hogy bejusson a középfutamba.

„Így utólag már kissé bánom, hogy csak 70%-os iramban eveztem végig ezt az 1000 métert, mert a negyedik helyemmel nagyobb az esélyem arra, hogy nehéz ellenfeleket kapjak a középfutamban – mondta Hajdu Jonatán. – Elég erős a hátszél, a partról nem is látszik, de a vízen elég rossz, kiforgatott néhányszor, így kormányoznom kellett.”

U23 K-1 1000 méteren Dombvári Bence nem taktikázott az előfutamban, hanem hajtott és győzött, egyik legnagyobb riválisa, a szerb Alekszics előtt.

„Nem esett jól, de ez az első pályákkal általában így szokott lenni – mondta a tavalyi felnőtt világbajnokság bronzérmese. – Első akartam lenni az előfutamban és ez sikerült, de így is rajthoz kell állnom a középfutamban. A döntőben a szerb, az ausztrál és a román versenyző lesz a legkomolyabb ellenfelem. „

Az U23-as férfi kenusok 1000 méteres versenyszámában Khaut Kristóf is győzött az előfutamban a chliei Garcia és a szlovák színekben versenyző Farkas előtt, így simán jutott be a délutáni középdöntőbe.

„Nagyon tetszik a hangulat, az utolsó 200 méteren meghallottam a dobszót, a buzdítást és elindultam, pedig felesleges volt – mondta Khaut Kristóf a célban. – Dobogóra szeretnék állni, legnagyobb ellenfelem a cseh Fuksa és az ifi világbajnok kazah Jemeljanov lehet a döntőben.”

Győzelemmel kezdte a világbajnokságot Gergely Olivér és Koleszár Mátyás a férfi ifi párosok K-2 1000 méteres számában, győztek az orosz és a fehérorosz egység előtt előfutamukban, így természetesen ott lesznek délután az középfutamban.

Nem hiába pihent rá ifjúsági C-2 1000 méteres előfutamára Hajdu Jonatán, aki Balla Leventével simán győzött az előfutamban. A magyar páros már az első 250 méter után több másodperccel vezetett, így a hátralevő 750 méteren iramot evezve jutottak be közvetlenül a szombati döntőbe.

Jól kezdte a világbajnokságot K-2 1000 méteren az U23-as Hufnágel Tibor, Czeiner Benjámin páros is. Kiss István tanítványai a végső győzelemre is esélyesek, ennek megfelelően lazán nyerték meg az előfutamot az ausztrálok és a szlovák páros előtt.

„500-nál indítottunk egyet és elléptünk a mezőnytől, nagy meglepetés nem ért minket az előfutamban – értékelt a parton Hufnágel Tibor, aki a felnőtt világbajnokságon Kökény Roland párjaként áll majd rajthoz és hozzátette, hogy a döntőben szerinte nagyot fognak „meccselni” az U23-as Európa-bajnokságon ezüstérmes németekkel, valamint a spanyolokkal és a szerbekkel.

Bombaerős előfutamba került U23 C-2 1000 méteren Viola Viktor és Bodonyi András. A magyar duó azokkal az oroszokkal rajtolt együtt, akiket a múlt hétvégi felnőtt Európa-bajnokságon csak a Vasbányai-Mike páros tudott legyőzni. Egységünk második lett, így középfutamra kényszerül, ennek ellenére Bodonyi András elégedetten értékelte az első fellépésüket.

„Nem tűntek annyira erősnek az oroszok, lehet, hogy még fáradtak az Eb után. Mi inkább csak bemelegítő pályát jöttünk és így sem kaptunk ki sokkal, úgyhogy elégedett vagyok. Jól csúszik alattunk a hajó, remélem, hogy a középfutamban és a döntőben még jobban fog.”

A délelőtti záró számból második helyével közvetlenül a döntőbe került az U23-as női négyes, vagyis Hagymási Réka, Hagymási Anita, Simán Fanni és Farkasdi Ramóna, őket az előfutamban a németek győzték le. A világbajnokság délután 3-kor a középfutamokkal folytatódik.