Tomracing: „Rengeteg munka vár ránk!”

Radák „Radír” János és Tápai Attila megjárta a poklot a Tökölön rendezett 2015-ös drift bajnoki szezonnyitón

Minden kezdet nehéz, de mindenből tanulni szeretne a Tomracing Motorsport. A gárda ugyanis meglehetősen viharos körülmények között teljesítette a 2015-ös drift bajnoki rajtot a Sebesség Fesztiválon. A korábbi magyar bajnok Radák „Radír” János annak ellenére jól teljesített, hogy szombaton a gépátvételi gondjai miatt egy métert sem tudott menni, míg Tápai Attila az edzéseken nyújtott teljesítményét élesben meg sem tudta közelíteni a rossz gumiválasztás miatt.

 

A múlt hétvégén a tököli reptéren vette kezdetét az idei bajnoki szezon a drift szakágban, ahol a Tomracing Motorsport két versenyzővel képviseltette magát. A gárdánál a harmadik idényét kezdő, korábbi magyar bajnok Radák „Radír” János és Tápai Attila autója az utolsó pillanatra készült el, de ha valaki azt hitte, ezzel véget is értek a pilóták megpróbáltatásai, az nagyot téved.

Radír autója szombat hajnalban lett kész, ám a gépátvételen kiderült, a kipufogó zajszintje jóval magasabb a megengedettnél. Végül az egész napos munkának meglett az eredménye, a Tomracing Motorsport versenyzőjének Skyline-ja elindulhatott a versenyen, ám ezért nagy árat kellett fizetnie: szinte edzés nélkül kellett odaállnia a vasárnapi starthoz, aminek tükrében a legjobb 16 közé jutás megsüvegelendő teljesítmény.

 

„Már az is nagy szó volt, hogy az új motor beépítésével még a verseny előtt pár órával végezni tudtunk. Akkor még nem sejtettük, hogy a megpróbáltatásaink messze nem értek véget. A gépátvételnél ugyanis a kipufogó zajszintje nem felelt meg az előírásoknak, így mire sikerült harmadjára megugranunk ezt az akadályt, nem maradt időm edzeni. Még szerencse, hogy vasárnap legalább négy kört tudtam menni a kvalifikáció előtt, mert így volt lehetőségem megtanulni a kijelölt pálya nyomvonalát, viszont elhagytam a kormányszervót hajtó szíjat. Ennek ellenére sikerült bekerülnöm a legjobb tizenhat közé, ahol Énekes Árpi a mezőny egyik legerősebb autójával, egy Mustanggal várt rám. Elképesztően izgalmas csatában, kétszeri visszahívást követően búcsúztam a versenytől. Évek óta nem volt részem ilyen adrenalindús TSUISO csatában, és hiába estem ki, úgy érzem, bebizonyítottam, hogy van még helyem a legjobbak között. A csapattal nagyon elégedett vagyok, az autó tökéletesen üzemel, érzem, hogy jó úton haladunk” – fogalmazott Radák „Radír” János, akivel a közönség legközelebb május elsején, a Nagy Futam III rendezvényen találkozhat.

Tápai Attila ezzel szemben kizárólag magát okolhatja azért, hogy nem sikerült a legjobbak közé bekerülnie a SemiPro kategóriában. A remekül sikerült edzéseket követően rossz abroncsot választott az éles menetre, így búcsúznia kellett a küzdelmektől.

 

„Nem sikerült szépre a bemutatkozásom, amit nagyon sajnálok. Egy rossz gumiválasztás következtében ugyanis hibáztam a kvalifikáción, és nem kerültem be a döntőbe. Sokkal jobban is sikerülhetett volna ez a hétvége, ha az autóval nem a szombati edzéseken kell először mennem, de ez most így alakult. A következő versenyig muszáj lesz több tesztet is beiktatnunk, hiszen az autóval össze kell szoknom, hogy többet ehhez hasonló ne fordulhasson elő”– mondta Tápai Attila.

A Tomracing Motorsport csapatkoordinátora szerint nem történt tragédia a tököli idénynyitón, egyszerűen csak képet kaptak arról, hol kell sürgősen fejleszteniük ahhoz, hogy ismét az élboly tagjai lehessenek.

„Nem számítottunk könnyű hétvégére, hiszen Attila és Radír sem tudott a versenyt megelőzően tesztelni. Az edzéseken Attila ugyan egész biztatóan ment, de a kvalifikáció mindkét körében hibázott, így pedig nem lehet döntőbe jutni egy közel harmincfős mezőnyben. Attilával ellentétben Radír egy métert sem tudott menni a szombati napon. A Skyline kipufogójának zajszintje nem felelt meg az előírásnak, és miközben a csapat a helyzet megoldására törekedett, vége lett az edzésnek. De legalább megoldottuk a kialakult helyzetet, és átment a gépátvételen az autó. A vasárnapi napot pozitívnak értékelem, hiszen Radír bejutott a legjobb tizenhat közé, ahol ugyan nem jutott tovább, de egy erősebb autóval szemben, csak második visszahívás után volt kénytelen búcsúzni. A mezőny sokat fejlődött tavalyhoz képest, talán kicsit le is maradtunk tőlük, de tudjuk, hogy miben kell fejlődnünk ahhoz, hogy a következő versenyre újra utolérjük őket. Egyáltalán nincs veszve semmi”– jelentette ki Biel Richárd.