Tolsztoj Pesten

Mellszobrot állítanak Lev Tolsztoj orosz írónak Budapesten, a Városligetben, a Fővárosi Közgyűlés ugyanis egyhangúlag támogatta az erről szóló előterjesztést szerdai ülésén.

A mellszobrot a Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület ajándékozza Budapestnek azzal, hogy az alkotást a városligeti Tolsztoj sétányon helyezzék el. A mellszobor Vaszil Roman szobrászművész alkotása.
A világhírű író emlékét őrző, 90 centiméteres, talapzattal együtt 235 centiméter magas kompozíció köztérre kerülését a Budapest Galéria bíráló bizottsága is támogatta.
A szobrot a Zichy Mihály út és a Tolsztoj sétány találkozásának közelében, a sétány melletti zöldfelületen helyezik el.

L_N_Tolstoy_Prokudin-Gorsky

Lev Nyikolajevics Tolsztoj

A szobor ajándékozásáról kötött szerződés szerint a felállítás valamennyi költségét a kezdeményező szervezet viseli, az alkotás fenntartása, gondozása viszont a főváros feladata lesz.
A városligeti Tolsztoj sétányt tavaly januárban avatták fel. A főpolgármester még 2012 októberében javasolta, a Fővárosi Közgyűlés pedig december közepén hagyta jóvá, hogy a Városligetben található, a Zichy Mihály utat és a Városligeti körutat összekötő névtelen sétány Lev Tolsztoj nevét vegye fel.
Lev Nyikolajevics Tolsztoj (1828-1910) az orosz irodalom és a világirodalom egyik legjelentősebb alkotója, akit minden idők egyik legnagyobb regényírójának tekintenek többek között a Háború és béke, valamint az Anna Karenina című művei miatt. Forrás: MTIFotó: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lev_Nyikolajevics_Tolsztoj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*