TOLERANCIA NAP a Néprajzi Múzeumban

 A Néprajzi Múzeum a Centropa Magyarország, a Haver és az Uccu Alapítványokkal közösen Tolerancia napot szervez 2013. május 3-án 10 – 18 óra között a Néprajzi Múzeumban. A rendezvényre a belépés ingyenes.  

Hányféle identitás létezik?

Az identitás személyes vagy közösségi ügy?

Ki határoz meg minket: saját magunk vagy mások?

uccu alapítványSokfélék vagyunk, és sokféleképpen határozhatjuk meg önmagunkat. A fenti, aktuális kérdésekre reflektál a Néprajzi Múzeum két újonnan nyílt kiállítása. Az egyik kiállítás egy Baranya megyei falu, Véménd 20. század eleji társadalmán keresztül mutatja be, hogyan éltek együtt németek, szerbek, magyarok, zsidók és cigányok, hogyan használták egymás nyelvét és tisztelték egymás kultúráját. A másik kiállítás a madridi Cigány Kultúra Intézetének vendégkiállítása, amely a rendezők elsődleges célja szerint a sztereotípiák által elhomályosított roma történelmet és a mai valóságot együttesen tárja a közönség elé.

A Tolerancia napon a résztvevők az identitás gondolatköréhez és a múzeumi kiállításokhoz kapcsolódva azt a sokféle képet járják körbe, amely romákról, zsidókról, más etnikumokról bennünk él. A kiállítások és a programok egyértelműen kifejezik a Néprajzi Múzeumnak azt a célját, hogy elősegítse a kultúrák közötti párbeszédet.

A Tolerancia nap aktualitását az adja, hogy az előítéleteknek és az intoleranciának számos megnyilvánulásával találkozunk a mindennapjaikban. A Néprajzi Múzeumban megvalósuló egész napos program egy olyan kezdeményezés, amely képes párbeszédre ösztönözni, megismertetni több kisebbség kultúráját, közvetíteni értékeit, feloldani a tabukat, az érzelmi és politikai előítéleteket – mindezt több látószögből megvilágított, érdekes foglalkozások, tartalmas beszélgetések keretében, rendhagyó kiállításokkal megfűszerezve. A kiállításokon látható képek többek között a fentebb említett identitáskérdésekre is reflektálnak. Zsidó és roma identitású embereket látunk különböző személyes és szociális terekben, hétköznapi vagy éppen kevésbé hétköznapi szituációkban: munka közben, kikapcsolódás, tanítás, tanulás, imádkozás közben. A program további célja, hogy generációkat kössön össze, mert a generációk közti kapcsolat, a különleges élményt nyújtó személyes találkozások és beszélgetések elősegítik az elfogadást, erősítik szolidaritást és a toleranciát.

 A délelőtti programok elsősorban a fiataloknak készülnek, a délutániak inkább a felnőtteknek. Természetesen a programok átjárhatók, mindenki számára nyitottak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*