Tóbiás József nem alkuszik

A mai estével lezárult az alkuk korszaka – jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap este Budapesten sajtótájékoztatón az önkormányzati választás eredményét értékelve.

Forrás: MTI
Fotók: Dóka Attila

Tóbiás József azt mondta, az MSZP vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé. Úgy fogalmazott, nem fogadják el “az orbáni hatalmi” nemzeti együttműködés rendszerét, sem azt a Gyurcsány Ferenc által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát, amely bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytasson.
Tóbiás József azt mondta, hisznek abban, hogy képesek megváltoztatni “a mi világunkat”, hogy képesek szembesíteni a jelenlegi hatalmat a valósággal, és meg tudják mutatni a megválasztott polgármestereikkel, hogy már ellenzékben is jobbá tehető Magyarország.

Az MSZP elnöke szerint a valóság ma az Magyarországon, hogy 3,4 millióan élnek létminimum alatt, 620 ezer gyermek éhezik, él létbizonytalanságban.

Tóbiás József elmondta, elfogad másként gondolkodókat is, számára a keresztényi értékrend és a szociális érzékenység egy. “De fel kell tennem a kérdést, melyik az az értékrend, amely az ország felét ebben a nyomorúságos helyzetben hagyja?” – kérdezte.
A szocialista politikus szerint a magyar társadalom egy baloldali politikát vár, és az MSZP-t hatalmazta meg azzal, hogy egy nemzeti elkötelezettségű baloldali néppártot felépítésen. “Ezt a felelősséget vállalom, az elnökség vállalja” – fűzte hozzá.
Az ellenzéki pártelnök szerint csak akkor lesz sikeres Magyarország, a baloldal, ha az MSZP, értékeihez visszanyúlva, a néppel, a népért dolgozik.

Létezik baloldal, úgy hívják MSZP – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy az önkormányzati választások, valamint az elmúlt négy, illetve tíz év értékelését is el fogják végezni. Kitért arra, Magyarország közös problémája a Jobbik előretörése, ez az MSZP-nek is kihívást jelent.