Több milliós adóhiányt állapított meg a nagybani piacon a NAV

Összesen 282 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg az ellenőrök a Budapesti Nagybani Piacon tartott ellenőrzés-sorozat után – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI-vel hétfőn.

    A vizsgálatokat a pénzügyőrök mellett adóellenőrök, a Pest Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a készenléti rendőrség munkatársai végezték.
Az akciósorozat alkalmával a hatóságok több mint ezer személyt, száznál több autót és csaknem ezer, a piacra be- és onnan kihajtó tehergépjárművet ellenőriztek, próbavásárlásokat, árueredet-vizsgálatokat végeztek, és ellenőrizték a foglalkoztatottak bejelentését a zöldség- és gyümölcskereskedőknél.
Az árukészlet eredetének vizsgálatakor az esetek több mint felében nem tudtak megfelelő dokumentumokat bemutatni a kereskedők a NAV ellenőreinek.
Találtak olyan alkalmazottat, akit nem jelentett be munkaadója, ezért 50 ezer forintos bírságot szabtak ki. A próbavásárlások zömében szabályos nyugtát kaptak a revizorok.
A Pest Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága 37 ellenőrzést végzett, 10 esetben jogsértést állapított meg, jellemzően jelöletlen áru miatt. Mindezen felül elrendelték 1200 kilogramm őszibarack, 1000 kilogramm burgonya megsemmisítését, 500 kilogramm fokhagymát pedig lefoglaltak.
A készenléti rendőrség munkatársai közlekedési szabálysértés miatt hat esetben szabtak ki helyszíni bírságot, összesen 90 ezer forint értékben. Többnyire a forgalmi engedély, illetve a jogosítvány érvénytelenségét, a kötelező biztosítás hiányát és bukósisak nélküli motorost büntettek a rendőrök.

Forrás:MTI