Tíz nappal a Sportcsill​agok Gálája előtt!

Michelisz Norbert Fotó: Horváth György

Michelisz Norbert
Fotó: Horváth György

57. alkalommal hirdetik ki az Év sportolóit, Michelisz továbbra is a legnépszerűbb

Tíz  nappal a Sportcsillagok Gálaestje előtt megtartott sajtótájékoztatón jelentette be Pajor-Gyulai László, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, hogy az idei díjátadó gálát új helyszínen, az Erzsébet téri Akvárium Klubban rendezik meg.

Az idei évben háromszáz sportújságíró szavazatai alapján alakult ki a végeredmény, melyet a december 18-i gálán hoznak nyilvánosságra és a hagyományoknak megfelelően ekkor vehetik át a díjakat az év legkiválóbb sportolói. Az évről évre rangosabb eseményt élőben közvetíti a Duna Televízió 18.30-tól. A címvédők Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, férfi vízilabda válogatott, Benedek Tibor (szövetségi kapitány kategória) és Shane Tusup (edző kategória). Közülük talán a Tusup házaspárnak van a legtöbb esélye arra, hogy ismételjenek.

A szokásoknak megfelelően díjazzák az év legeredményesebb fogyatékos sportolóit is. Arra viszont most először kerül sor, hogy a nem olimpiai sportágak kiválóságai is részesei lesznek az ünnepi programnak, mivel a teljesítményük értékelésére önálló szavazást írtak ki, mely dec. 8-án zárul.

A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy  a szurkolók által leadott több mint 5500 szavazat  alapján az Adidas népszerűségi versenyét sorrendben negyedszer is Michelisz Norbert nyerte.

 (141 sportoló kapott szavazatot.)

A Top 8

Michelisz Norbert (autóversenyzés) 2106
Hosszú Katinka (úszás) 934
Kiss Norbert (autósport, kamion) 441
Miklós Edit (alpesi sí) 258
Berki Krisztián (torna) 156
Kovács Mária  (ökölvívás) 135
Kasza Róbert (öttusacsapat) 129
Görbicz  Anita (kézilabda) 103

Mivel a kitűnő autóversenyző nem tud részt venni a díjátadón, ezért a győztesnek járó serleget a sajtótájékoztatón vette át Horváth Ferenctől, a Horfer serleg Kft. tulajdonosától.

Michelisz Norbert: ” Nem tudom mi a titka annak, hogy ennyien szavaznak rám, és, hogy évről-évre ennyi kijönnek a WTCC futamokra. Az elmúlt három év közönségdíjai után azért már számítottam arra, hogy idén is itt lehetek. Nagyon megtisztelő, hogy ilyen erős mezőnyben érhettem ezt el, például elég csak Hosszú Katinkát említeni. Azt hiszem, hogy versenyzőként még mindig van hova fejlődnöm, és azt gondolom, hogy sikerült tisztelet kivívnom a pályán magamnak, ami nagyon fontos ebben a sportban.”

Az eseményen megjelent két olimpiai bajnok is, Rejtő Ildikó vívó és dr. Török Ferenc öttusázó, akik pontosan 50 évvel ezelőtt, a tokiói olimpia évében nyerték el az Év sportolója címet (1964). dr. Török Ferenc különleges személy az eddigi 57 év összes győztesét tekintve, mert ő az egyetlen, aki egyéniben, csapatban és szövetségi kapitányként is kiérdemelte a kitüntető Év sportolója/szövetségi kapitánya címet.

dr. Török Ferenc: “Emlékszem1964-ben egész évben veretlen voltam, és az év sportolója cím elnyerésével koronáztam meg az évem. A presztízse már akkor is meg volt ennek a díjnak.” Török Ferenc még most is kitűnő kondícióban van, egy sikeres műtétet követően, most már gyógyulóban van. “Bízom benne, hogy tavasszal újra verem az teniszpartnereimet, viszont a mai öttusa sport helyzetével már kevésbé vagyok ennyire elégedett.”

Rejtő Ildikó: ” A mi időnkben is kiemelt fontosságú volt az év sportolója cím elnyerése.” Ezt bizonyítja, az is, hogy Rejtő Ildikó elhozta magával az 50 évvel ezelőtt kapott plakettjeit és okleveleit, amelyekre a mai napig nagyon büszke.

Eddig 216 alkalommal került sor az ünnepélyes díjátadásra, 1958 és 1984 között az év férfi és női sportolóját és csapatát, 1985 óta az év szövetségi kapitányát, 1995 óta az év edzőjét is megválasztják  minden évben. A szavazásokon kapott pontok alapján az 57 év alatt Balczó András a legeredményesebb sportoló. Eddig 28 sportág rendelkezik “dobogósokkal”. A sorban 29. sportágként jelenhet meg az “elitben” az alpesi sí is, köszönhetően Miklós Edit bravúros olimpiai szereplésének.

A továbbiakban dr. Hegyi László főszervező bejelentette, hogy a show műsorban kik lépnek fel. Közülük hárman a sajtótájékoztató vendégei voltak.

Cserpes Laura

A 2013-as A Dal című műsor felfedezettje. Azóta már első önálló nagylemeze is megjelent Úgy szállj címmel.

Cserpes Laura:  “Nagy megtiszteltetés, hogy idén is felléphetek a gálán, a következő lemezem első dala is itt kerül bemutatásra. 2015-ben pedig első önálló koncertemre készülök és az iskolapadba is visszaülök, hogy fejlesszem a jazz zenei tudásom.”

Pál Dénes

A The Voice televíziós műsor győztese, az A Dal 2013-2014 döntőse, 2014-ben a Sztárban sztár győztese.

Pál Dénes: “Én ugyan csak lelkes szurkolóként, nézőként követem a sportot, de ha szavaztam volna, én is Michelisz Norbira voksoltam volna. A gálaestre egy olyan számmal  készülök, ami egy Eurovíziós dal. 2015-ben pedig terveim között szerepel egy nagy koncert, és fesztiválokra is el szeretnénk eljutni. Remélem, hogy jövőre is meghívást kapok a Sportcsillagok Gálájára.”

Kállay-Saunders András

2014-ben az Eurovíziós Dalfesztivál koppenhágai versenyének magyarországi képviselője, az 5. helyezést érte el. Ugyanitt az év férfi előadója és az év rádiós dala címet is elnyerte. Első önálló lemezén dolgozik jelenleg.

Kállay Saunders András:  “Számomra nagyon fontos a sport (focista lettem volna, ha egy sérülés nem állít meg), és ebből kifolyólag a sportcsillagok gálaestje is. Tudom, hogy mennyit kell küzdeni egy sportolónak, ezt anno saját bőrömön keresztül tapasztaltam. A gálán előadom az Eurovíziós Dalfesztiválról ismert Running címú számot, és egy új dalt is bemutatok, ami azt gondolom nagyon passzol az est témájához,  a címe: Champion. Februárban pedig megjelenik az első lemezem Kállay Saunders Band néven.

A  további fellépők:

Dupla páros táncprodukció

A fellépő két páros a világ jelenlegi két legjobb akrobatikus rock and roll junior párosa, felsorolni is nehéz eredményeiket. A világ és Európa-bajnok Király Ádám és Czetl Fanni a 2014-es világranglista első helyezettje, a Világ Kupa ezüstérmes Ilcsik Márk és Novák Dorottya a világranglista második helyezettje.

A Party Girls junior nagyformációról

2013 és 2014 legjobb akrobatikus rock and roll junior nagyformációja az egész világon. A négyszeres magyar bajnok formáció 2013-ban és 2014-ben is világbajnok lett, 2014-ben Világkupa-győzelmet is szereztek.

Borka Ráhel

Borka Ráhel 10 éves csellista Budajenőről. A Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola ötödik osztályos kitűnő tanulója.  A MTV Virtuózok tehetségkutató versenyében a kicsik korosztályában egyedül jutott csellistaként a legjobb kilenc közé.

Gembela Gergely

Korosztályának egyik legkiemelkedőbb és legsikeresebb magyar klasszikus gitárosa. Szakmai sikereit többek között olasz, osztrák, görög, cseh és román nemzetközi versenyeken nyert első díjai jelzik.

Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium énekkara

A Himnuszt az iskola énekkara adja elő, amely sok szép eredményt ért már el külföldi versenyeken is. Az énekkart Scherzerné Schőn Magdolna vezet.