Tiencsini robbanások – Még több halott, többtucatnyi eltűnt ember

Két újabb holttestet emeltek ki a romok alól a múlt szerdai tiencsini robbanások helyszínén, így a halálos áldozatok száma hétfőn 114-re emelkedett, az azonosított holttestek száma 54. Egyelőre eltűntként kezelnek 70 embert – közölték hétfői tájékoztatójukon a kínai város illetékesei.

    A halottak közül 39 tűzoltó és öt rendőr. Az eltűntek többsége ugyancsak tűzoltó. Továbbra is mintegy 700 ember van kórházban, 57-nek súlyos vagy válságos az állapota.
A sina.com hírportál arról számolt be, hogy a robbanások központjában vett víz-, illetve talajmintákban a mérgező anyagoknak a megengedettnél 27-szer magasabb értékét mérték. Po Csing-ling, a városi környezetvédelmi hatóság főmérnöke elmondta, hogy a veszélyes zónán kívül elhelyezett 17 megfigyelőállomás közül kettő mérte hidrogén-cianid normálisnál magasabb szintjét a levegőben, de azt állította: az még nem káros az egészségre.
Hétfőn újabb robbanást jelentettek az ipari telepről, ahol vegyvédelmi alakulatok és több ezer mentő dolgozik. A szakértők különböző vegyszerek maradványait azonosították, köztük elszórtan magnéziumot és ként.
A környéken lakók közül körülbelül százan gyűltek össze, hogy kártérítést követeljenek, illetve azt, hogy a kormány vásárolja vissza a veszélyes anyagok raktáraitól ezer méteren belüli távolságra, vagyis tiltott övezetbe épített lakásaikat. “A gyerekeink azt kérdezik, hogyan nőhetünk fel egészségesen” – írták egyebek között transzparenseikre.
Li Ko-csiang miniszterelnök a hétvégén, a helyszínen hősöknek nevezte a szolgálatteljesítés közben elhunyt tűzoltókat, s megígérte, hogy családjuk azonos kártérítést kap, függetlenül attól, hogy hivatásos tűzoltóként dolgozott, vagy szerződéses, helyi alkalmazott volt.
A legfőbb ügyészség vasárnap bejelentette, hogy nyomozást indított hivatali hatalommal való visszaélés és kötelességszegés gyanúja miatt, keresik a bűncselekményre utaló nyomokat. Az ország rendőrfőnöke (egyben a közbiztonsági tárca vezetője) azt közölte, hogy a robbanások ügyét átlátható módon fogják kezelni, vagyis a közvélemény korrekt tájékoztatást fog kapni.
A Zsenmin Zsipao című központi kínai pártlap hétfői kommentárjában arról írt, hogy a nyomozás, illetve a tűz és a robbanások pontos okának megállapítása a pusztító rombolás miatt nagyon hosszú időt vesz igénybe. A lap a kormányzati hivatalokat folyamatos tájékoztatásra figyelmezteti, egyben türelemre inti a közvéleményt és azt kéri, hogy bízzanak az eljáró hatóságokban.
A Global Times című angol nyelvű napilap szerint a tiencsini tisztségviselők ügyetlenül kommunikálták az elmúlt napok történéseit. Megemlítette a lap azt is, nem ez az első eset, hogy a kormányzat részéről nem megfelelő szinten képviseltetik magukat a sajtótájékoztatókon, s nem állnak a kérdezők elé.
Ennek – véli a Global Times cikkírója – egyik oka, hogy még mindig nem érzik kötelességüknek a közvélemény tájékoztatását, a másik pedig a bizonytalanságból eredő félelem: nehogy olyat mondjanak, amiből még nagyobb baj lehet. A helyzet kezelésének ilyetén módjával azonban megkérdőjeleződik a kormányzat hitelessége – fűzte hozzá a Global Times.

Forrás:MTI