Tanulságos évzáró

KLAUS Motorsport – Waldviertel Rally, 2016. november 18-19.

Klausz Kristóf – Csányi Botond, Peugeot 208 R2

 

Klausz Kristóf számára méltó befejezése volt a november 18-19-ei Waldviertel Rally a 2016-os szezonnak. Nem is az eredmény, inkább a sok tanulság, új tapasztalat miatt. Persze panaszkodásra így sem lehet oka a pápai rallysnak, hiszen segítőjével, Csányi Botonddal az RC4 kategória 3. helyét szerezték meg, a 2WD értékelésében pedig az 5. pozícióban zártak.

A Waldviertel Rally az év egyik legnehezebb versenyeként van bent a köztudatban, amire idén sem cáfolt rá a rendezvény. Az indulóknak egyáltalán nem volt könnyű dolguk, hiszen a futam előtti napokban az időjárás jócskán rányomta bélyegét a kijelölt szakaszokra. Klausz Kristóf nem először állt rajthoz ezen a fordulón, de az idei derbi mégis újdonságokat rejtegetett számára. „Rendkívül nehéz megmérettetésen vagyunk túl, mindkét versenynap sárban úszó, csúszós pályákon, és gyakran nagy ködben kellett autóznunk. Egy szakaszon belül is többször volt váltás – murváról aszfaltra, illetve aszfaltról murvára. Nagy hangsúly helyeződött így arra, ki milyen gyorsan tud alkalmazkodni a megváltozott tapadáshoz. Itt most inkább az volt a meglepő, ha az úton tudott maradni az ember. Sajnos ilyen körülmények között nem is tudtuk hozni azt az eredményt, amit saját magunkkal szemben elvártunk. Ugyanakkor pozitív oldala is van a történteknek: rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk most is, hiszen korábban, ennyire extrém körülmények között még nem tettük próbára a Peugeot-t” – mesélte a fiatal pilóta. Kristóf bízik abban, hogy az osztrák futamon tanultakat a jövőben tovább tudja fejleszteni, és jól tudja majd használni hasonló szituációban.

Klauszék végül az RC4-es – a magyar bajnokságban a 6-osnak megfelelő – kategóriában állhatták fel a dobogó alsó fokára, a kétkerekesek között pedig 5.-ként zártak a Waldviertel Rallyn. Habár az eredeti tervek szerint az osztrák bajnokságnak is aktív szereplője lett volna a páros, az év eleji szerencsétlen versenyek miatt el kellett engedniük az itteni bajnoki reményeket. Helyette inkább az EB szereplésre és a magyar bajnokságra koncentráltak. Utóbbihoz kapcsolódóan jött is az eredmény, hiszen ahogy korábban hírt adtunk róla, Kristóf megvédte bajnoki címét a 2WD értékelésben, valamint újabb elsőséggel gazdagodott a 6-os kategóriában.