Tandemmel a Balaton körül

Kilencedik éve lehet tandemes konvojjal találkozni a Balaton körül. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület 2011-ben szervezte meg első kerékpártúráját látássérültek és látók részére. Ebben az évben augusztus 15-21 között huszonöt tandem- és szólókerékpárral közel hetven fő teszi meg ezt az egyre több, kihívást kedvelő bringás számára ismerős 220 kilométert.

Fotó: Juhász Melinda

Fotó: Juhász Melinda

A túra Balatonalmádiból indul és itt lesz a cél is. A szervezők számtalan programmal készülnek, többek között flash mobok, faültetés, süti verseny, hajókázás, éjszakai kalandtúra, balatoni borászatok felkeresése, a tűzijáték megtekintése közösen, Ki mit tud?, találkozás motoros barátokkal. Balatongyörökön a Vöröskereszt szervezésében táborozó gyerekeknél vendégeskednek a túra résztvevői.

Idén saját tandemkerékpárokkal tekernek. Az Összhang Alapítvány által létrehozott jótékonysági koncertnek köszönhetően tizenkét Csepel tandemkerékpárral gazdagodott az egyesület. A 9. Balaton kerülő tandemtúra fővédnökei Bernáth Ferenc gitárművész és Horváth Lajos, Laller, Dakar motorversenyző.

mozdulj_himnusz

A túrát beharangozó sajtótájékoztató volt a bemutatója a Mozdulj himnusz új változatának, amelyet Balázs Zsolt, Dobozi István, Dóka Attila, Ivanova Daniela, Krizbai Teca, László Attila, Madár Veronika, Müller Attila, Szíj Melinda és Szűcs Gabi énekel. A meghívott vendégek megtapasztalhatták a tandemezés izgalmas szépségeit, aminek a lényegét Dóka Attila, a DAA zenekar frontembere és a Millenáris igazgatója, Glázer Tamás egy szóban foglalta össze: bizalom. Valóban, ha ez nem lenne meg a túra résztvevőiben, nem válhatott volna ez az esemény igazi esélyegyenlőségi mozgalommá az elmúlt közel egy évtized során.

GlazerTamas_20190703_1030_DSC_3453

Glázer Tamás, a Millenáris ügyvezető igazgatója Fotó: Juhász Melinda

Aki találkozni szeretne a túra résztvevőivel, bele akar kóstolni a nagy buli hangulatába, minden kötelezettség nélkül megteheti, ha elcsípi a társaságot a Balaton egyik üdülőhelyén. A tandemtúra útvonala: 0. nap: találkozó Balatonalmádiban, 1. nap: Balatonalmádi-Zánka, 2. nap: Zánka-Balatongyörök, 3. nap: Balatongyörök-Fonyód, 4. nap: Fonyód-Siófok, Sóstó, 5. nap: Siófok, Sóstó-Balatonalmádi.

Dóka Attila, énekes és  A. I. Willis (dr. Vetter Szilvia) írónő

Dóka Attila, énekes és A. I. Willis (dr. Vetter Szilvia) írónő

H.G. M.

Fotó: Juhász Melinda