Táncra perdült Rákóczi Feri az atomerőműben

A Morning Show neve már egybeforrt a különleges kalandokkal, ma reggel pedig a fiúk minden eddigi helyszínnél extrémebb terepet találtak a közvetítéshez. A népszerű rádiósok az ország energiaközpontjának szívéből, a Paksi Atomerőműből köszöntötték a hallgatókat! Míg az érdeklődők csak a Látogatóközpontig juthatnak el, addig Rákóczi Ferit az ország egyik legszigorúbban őrzött részébe, a reaktorcsarnokba is beengedték. Sugárzásmérő műszerekkel felszerelkezve, teljes védőruházatban tette meg az utat a reaktorhoz.

Péntek 13-át írunk ugyan, de mert babonának nincs helye egy ilyen helyen, kizárólag a tudománynak és szakértelemnek, Ferit nem rémisztette meg a baljós időpont, jókedvűen sétált be az atomerőműbe. „Legalább feltöltődtem egy kis energiával, rámfér ez így ősz elején” – viccelődött Feri. „Komoly biztonsági felkészítésen estem át, mire egyáltalán elindulhattam a hatalmas csarnokig, ahol két reaktorban zajlik a láncreakció. Számomra újdonság volt, hogy még a védőcipőmre is védőfóliát húztak, az itt dolgozóknak azonban napi rutin az utolsó mozdulatig szabályozott beöltözés. Nem érhettem hozzá semmihez, felhívták a figyelmemet, hogy még a liftkabin falának se támaszkodjak neki. Minden fémből készült tárgyat, telefont a stúdióban hagytam, egyedül a szemüveget tarthattam magamon, de azt is rögzítették, nehogy leessen. Van itt biztonság, kérem!” – mesélte élményeit Feri. A műsorvezető olyannyira elemében érezte magát Pakson, hogy táncra perdült: a főkeringtető szivattyú tetején „moonwalkolt” egyet, mindenki nagy örömére.

A Class FM stábja hetekig egyeztette a közvetítést az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel, minden egyes, a bejelentkezéshez szükséges technikai eszközt engedélyeztetni kellett, nehogy illetéktelen tárgyak kerüljenek a csarnokba.

„Nem árulhatom el, hogy pontosan hány biztonsági kapun haladtam keresztül, de azt igen, hogy kísérőmnek még a tenyérlenyomatát is ellenőrizték. Folyamatosan viseltem egy doziméternek nevezett kis sugárzásmérő szerkezetet és visszafelé három alkalommal is megmérték, hogy sugárzom-e. Megnyugtató tudni, hogy nem” – mondta Rákóczi Feri, aki hiába nagy gourmand, itt nem hódolhatott szenvedélyének: a csarnokban az evés-ivás szigorúan tilos, az ott dolgozók kizárólag egy speciális büfében vásárolhatnak és étkezhetnek, ahol előre csomagolt ételeket kínálnak.

Hihetetlen érzés volt ott állni a csarnokban, ahonnan a mindennapi energiánkat nyerjük. Az erőmű 30 éve egyetlen percre sem állt le, miközben biztosítja az ország áramtermelésének több mint 45%-át. Olyan élmény ez egy rádiósnak, mint az űrhajósnak a Holdra lépés. Keveseknek adatik meg” – mondta a Morning Show műsorvezetője.

Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani élő adásban jelentkezett már földről, vízből, levegőből. Vezettek műsort cápákkal teli medencében, repülőgép szárnyához szíjazva, száguldó kamion platóján – és immáron atomerőműből is. A Class FM csapata nem áll itt meg, hamarosan újabb extrém helyekre kalauzolják a hallgatókat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*