Talmácsi Gábor: „Nagyon pozitív volt ez a nap az egész csapat számára”

Kitűnő napot zárt a Superbike világbajnokság idei hetedik versenyhétvégéjének pénteki nyitónapján, a Marco Simoncelli nevét viselő Misano World Circuit pályán a 2007-es világbajnok Talmácsi Gábor csapata, a Talmácsi Racing. A magyar alakulat ezen a versenyen már három versenyzővel képviselteti magát, és pénteken mindhárman maximálisan eleget tettek az elvárásoknak.

A Talmácsi Racing az eddigi fordulók alkalmával Bódis Richárd révén volt érdekelt a FIM Superstock 600-as Európa-bajnokság futamain, ám most a 19 éves magyar motoros mellé egy 15 éves olasz tehetség, Alessandro Zaccone is csatlakozott csapattársként, akivel Misanóban tehát már együtt szállnak harcba a minél előkelőbb helyezésekért. Az ifjú olasznak nem ez az első versenye a magyar csapat színeiben, hiszen szűk egy hónapja az Alpok-Adria Bajnokság pannóniaringi versenyén már a Talmácsi Racinget erősítette, és már akkor feltűnően gyors volt, hiszen a második futamon a dobogóra is felállhatott.
Misanóban is kitűnően kezdett, hiszen dacára annak, hogy olasz (igaz, meglehetősen fiatal olasz!) létére még soha nem ment 600 köbcentiméteres motorral ezen a pályán, ma mindkét szabadedzést az igen előkelő 7. helyen zárta. Ricskó is tartotta vele a lépést, ő az első szabadedzés 13. helye után a késő délutáni második tréningen a 9. helyet szerezte meg, mindössze egy tizedmásodperccel elmaradva Zaccone idejétől. Mindketten ott vannak egy másodpercre a leggyorsabbtól, ami nagyon-nagyon biztató a hétvége folytatását illetően. Pláne, hogy mindketten érzik még a lehetőséget a további gyorsulásra!
Nagy nap volt a mai Somosi Alexander életében is, aki a mai napon töltötte be 14. életévét, és ezt a születésnapját bizony jobban várta, mint bármelyik korábbit, hiszen a European Junior Cupban éppen 14 év az alsó korhatár, így Alex ma már be is mutatkozhatott a világ egyik legrangosabb gyorsasági-motoros utánpótlás-sorozatában. A bajnokság hivatalos facebook oldalán külön bejegyzésben köszöntötték a magyar motorost, aki értelemszerűen a sorozat történek valaha volt legfiatalabb versenyzője! Alex a pályán mutatott teljesítményével tette teljessé saját maga és csapata örömét, hiszen a 25 fős mezőnyben a csodálatos 15. helyet tudta megszerezni élete első EJC-s időmérő edzésén. Folytatás neki holnap a második időmérővel, majd vasárnap a futammal, míg a Superstock 600-ban Ricsire és Alessandróra az időmérő után késő délután már a futam vár.
 
Talmácsi Gábor, csapatfőnök
„Nagyon pozitív volt ez a nap az egész csapat számára, és nagyon jó érzéssel tölt el, hogy mindhárom pilótánk hozta azt az eredményt, amit tőle vártunk. A sok munkának kezd beérni a gyümölcse; rengeteget edzettünk és készültünk az utóbbi időben, és jó látni, hogy ennek látható jelei vannak a pályán. Nem tudok senkit kiemelni, mindenki nagyszerűen tette a dolgát a mai napon. Ricsi ott van a top10-ben, ahol tehetsége alapján meggyőződésem szerint mindig a helye lenne, Alessandro nagyon hamar beilleszkedett a csapatba és az elejétől fogva nagyon jó tempót diktál, Alex pedig még a mi várakozásainkat is felülmúlta picit. Tudtuk, hogy jól helytáll majd és gyors lesz, de az, hogy rögtön az első napon a top15-ben tudott végezni, az tényleg nagyon nagy dolog. A többi vetélytársa már négy versenyt teljesített ebben az évben, ő pedig idejött most legfiatalabbként, csak ma töltötte be ugye a 14. életévét, és egyből ilyen gyors tud lenni, ez fantasztikus! Nagyon büszke vagyok mindenkire, és bízunk a hasonló folytatásban.”
 
Alessandro Zaccone (FIM Superstock 600 Európa-bajnokság, 7. hely)
„Nagyon örülök, hogy itt lehetek, és hazai pályámon debütálhatok ebben a sorozatban. Misanóban 600-as motorral ma mentem először, úgyhogy ez egy új tapasztalat volt, de úgy érzem, jól sikerült alkalmazkodni. Még csak két szabadedzésen vagyunk túl, de eddig nagyon pozitív az érzés, és már most sokat sikerült fejlődni. A második szabadedzésen a beállításokkal volt egy nagyon pici problémánk, de ennek ellenére sikerült jó időt futni, és elégedett vagyok a 7. hellyel. Holnap ezzel együtt azért szeretnék tovább gyorsulni, és olyan előkelő helyet megszerezni a futam rajtrácsára, amilyet csak lehet. A csapattal nagyon-nagyon elégedett vagyok, szuperül dolgoznak, és minden flottul működik. Holnap ezen az úton folytatjuk tovább.”
 
Bódis Richárd (FIM Superstock 600 Európa-bajnokság, 9. hely)
„Szenzációsan éreztem magam, egy nagyon-nagyon pozitív első napot teljesítettünk itt Misanóban. Most éreztem először igazán azt a szezonban, hogy minden összeállt, és mindig azt csinálja a motor, amit én akarok. Ez pedig fantasztikus érzés, több helyütt keresztbe jöttem ki a kanyarokból, és erősnek érzem magam. Most már csak fejben kell összetennem egy tökéletes kört, hogy az időmérőn minél jobb rajthelyet sikerüljön megkaparintanom, és akkor remélhetőleg eljutunk oda, ahova itt Misanóban vágyunk. Gratulálok a csapattársamnak, Zacconénak, nagyon jól ment ma, és egy tizedmásodperccel előttem tudott végezni. Őszintén szólva ez is még jobban motivál picit, hogy legyőzzem őt, úgyhogy van egy kis házon belüli csata is, ami jó, mert kölcsönösen húzzuk egymást. Köszönöm a Talmácsi Racingnek, hogy itt lehetek, és hogy mindenben támogatják a pályafutásomat. Holnap támadunk. GASSSSSSS!”
 
Somosi Alexander (European Junior Cup, 15. hely)
„Nagyon jó volt minden. Nagyon örülök, hogy itt lehetek, hiszen ez az első ilyen nagyszabású, magas színvonalú nemzetközi verseny, amin részt vehetek. Kicsit más a motor, mint amivel otthon gyakoroltam, de tetszik. A pálya lendületes és gyors, szerintem élvezetes rajta menni. A beállításokon még picit finomít a csapat, de nyilván legfőképpen nekem kell még gyorsulni, hiszen rengeteget kell még tanulnom. A másik 24 srác négy versenyen már túl van idén, úgyhogy nagyon örülök, hogy ennek ellenére az első időmérőmet a 15. helyen zártam, hiszen engem is megerősít abban, hogy fel tudom venni a harcot az itteniekkel. Ha a vasárnapi futamot is ebben a pozícióban zárnám, az pontszerzést jelentene, úgyhogy ez is a célom, és nagyon boldog lennék, ha összejönne. Köszönöm a csapatnak ezt a csodálatos lehetőséget, és minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy egy jó helyezést érjek el. Nagyon szépen köszönöm a sok jó kívánságot és szülinapi köszöntést is, nagyon jól esik a biztatás, igyekszem meghálálni.”
 
A hétvége további programja:
Szombat (2014.06.21.)
11:45-12:15: Superstock 600, Időmérő edzés
13:15-13:45: EJC, Második időmérő edzés
17:50: Superstock 600, Futam
 
Vasárnap (2014.06.22.)
15:05: EJC, Futam