Talmácsi Gábor: „Holnap már minden jobb lesz”

unnamedNem alakult rosszul a Superbike Világbajnokság franciaországi Magny-Cours-ban rendezett versenyhétvégéjének nyitónapja a Talmácsi Racing szempontjából, hiszen bár az előzetes teszt hiánya kicsit megnehezítette a csapat és a pilóták dolgát, de a nap végére már komoly javulást tudtak elérni mind a beállítások, mind a köridők tekintetében.
Pénteken a Superstock 600-as Európa-bajnokság 40 fős mezőnyében érdekelt Alessandro Zacconéra és Bódis Richárdra délelőtt egy 30, késő délután egy 45 perces szabadedzés várt, ennyi idő állt a rendelkezésükre, hogy ideális beállításokat és tempót találjanak a holnapi időmérő edzésre és futamra. A 15 éves olasz pilóta délelőtt a 17., délután a 12. helyen végzett, míg 19 éves magyar csapattársa egy 24. és egy 20. helyet tudott felmutatni a nyitónapon, de az elért helyezéseknél sokkal fontosabb volt az időeredményeikben megmutatkozó rohamos fejlődés, ami a holnapi napra egy jobb szerepléssel kecsegtet.
A European Junior Cup mezőnyét erősítő, 14 éves Somosi Alexander számára is elsősorban az ismerkedés és a tanulás jegyében telt az első nap Magny-Cours-ban, ő a mai szabadedzésen és időmérőn is a 19. helyet szerezte meg, holnap tovább javítana.
 
Talmácsi Gábor, csapatfőnök
„Az első napon rengeteg tapasztalatot szereztünk, hiszen Zaccone és (Somosi) Alexander egyáltalán nem mentek még ezen a pályán, és 600-as motorral (Bódis) Ricsi is most versenyez itt először. Őszintén szólva egy kicsit éreztük ma a teszt hiányát, jó lett volna, ha az előző versenyhétvégékhez hasonlóan most is tudnak még a verseny előtt gyakorolni a fiúk a pályán. Értelemszerűen a motorok beállítása kapcsán sem volt biztos kiindulópont a kezünkben, csak az előző versenyek tapasztalataiból indulhattunk ki. Délutánra már sokat sikerült javítani a beállításokon, de holnap még kicsit változtatni fogunk az áttételezésen és a futóművön. Alexander is szépen, fokozatosan gyorsul az 500-as motorral, de mivel ő is most jár itt először, így néhány kör még neki is kell, hogy igazán jól kiismerje a pályát. Illetve náluk, a kisebb motorok miatt az is nagyon fontos, hogy valaki menjen előtte, és ki tudja használni a szélárnyékot, ezért úgy gondolom, ő holnap még sokat fog tudni javítani az idején. Összességében közepesre értékelném a kezdést, de holnap már minden jobb lesz.”
 
Alessandro Zaccone (Superstock 600, 17. és 12. hely)
„Jól sikerült az első napom itt, Magny-Cours-ban. Most járok itt életemben először, úgyhogy az első szabadedzés még a tanulással és a beállítások keresésével telt. A második edzésre változtattunk a motoron, ami meg is hozta az eredményét, mert sokkal jobb lett az érzés. Most már csak egy másodpercre vagyok a leggyorsabbtól, és úgy érzem, holnap tovább tudok még gyorsulni, ami bizakodással tölt el.”
 
Bódis Richárd (Superstock 600, 24. és 20. hely)
„Tavaly már voltam ugyan ezen a pályán, de az 500-as motorral teljesen máshogy kellett itt menni, mint most a 600-assal. Ott inkább lendületből kellett menni, míg ez most inkább erőmotorozás, úgyhogy lényegében újra kellett tanulni a pályát. Az első szabadedzésen egy kisebb technikai probléma is hátráltatott, de ezt a második edzésre sikerült orvosolnia a csapatnak. A beállításokon is változtattunk, aminek köszönhetően délután két másodpercet tudtam gyorsulni a délelőtti legjobbamhoz képest. Másfél másodpercre vagyunk az elsőtől, úgyhogy nagyon együtt van a mezőny. A végén éppen gyorskörön voltam, amikor egy bukás miatt piros zászlóval leintették az edzést, így már nem tudtam javítani az időmön. Úgy érzem, minden adott ahhoz, hogy holnap megérkezzünk a legjobb 10-15 pilóta közé, úgyhogy bizakodó vagyok.”
 
Somosi Alexander (EJC, mindkétszer 19. hely)
„Első pillantásra talán könnyűnek tűnhet a pálya vonalvezetése, de belülről nagyon nehéz. Fokozatosan tanulom a pályát, de még sokat kell gyorsulnom. A mai második edzésen is rengeteget tudtam már javítani magamhoz képest, úgyhogy holnap is ebben az ütemben szeretnék tovább fejlődni. Összességében minden rendben, várjuk a holnapi folytatást.”
 
A hétvége további programja:
Szombat (2014.10.04.)
11:45 – 12:15: Superstock 600, időmérő
13:15 – 13:45: EJC, 2. időmérő
17:50: Superstock 600, futam
 
Vasárnap (2014.10.05.)
15:05: EJC, futam
—-