Szuper Erős(s) női történet

Hamarosan már egy évtizedes tragédia, hogy Erőss Zsolt, a magyar hegymászók kis csapatának elképesztő eredményekkel büszkélkedő vezéralakja, a Himalája harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a Kancsendzönga meghódítása után annyira elkészült az erejével, hogy már nem volt képes visszaereszkedni társaihoz, örökre a csúcson maradt.

Trill Zsolt (Erőss Zsolt) felesége, Pál Emőke (Sterczer Hilda) sziklaszilárd társát alakítja a filmben, akiben valóban vakon lehet bízni Fotó: Horváth Gábor Miklós

Csoma Sándor filmrendezőben az édesanyja rákkal vívott élet-halál harca közepette született meg az elhatározás, hogy szembenéz az elmúlással, és valami módon győztesen vergődik ki a gyásszal vívott küzdelméből. Ehhez Erőss Zsolt özvegyének, Sterczer Hildának interjúkötetben is olvasható, megrázó története szolgáltatott alapot.

A két gyermekes, fiatal édesanyának, aki magát rendíthetetlenül erősnek, határozottnak és céltudatosnak gondolta, tudomásul kellett vennie, hogy férje halála feje tetejére állította az életét. El kellett fogadnia, hogy hat éves kislánya teljesen másképp „dolgozza fel” édesapja elvesztését, és nem hagyhatja figyelmen kívül érzékeny lelke furcsának, gyengeségnek, gyerekes makacskodásnak tűnő rezdüléseit.

Csoma filmje arról szól, hogy egy férj nélkül maradt nő milyen külső és belső csatákba, kellemetlen szituációk tömkelegébe kényszerül belemenni a családfő elvesztése következtében. Az események gyors egymásutánja tragikus végkifejlet felé sodorja a támaszát elvesztett családot. Hogy mégis van az élethez vezető kiút a reménytelenségből, túlélhető gyász, jó döntések az elkeseredett küzdelemben, kegyelmi időszakok az elviselhetetlen fájdalomban, azt Sterczer Hilda szenvedéstörténete bizonyítja.

A Magasságok és mélységek című film nyilván csalódást okoz azoknak, akik Erőss Zsolt emberfeletti teljesítményeinek káprázatos képi megjelenítését várják Csoma Sándor alkotásától. A film azonban nem róla, hanem a halála feldolgozhatóságáról, elfogadásáról, s végül a másik dimenzióba költözött ember megértéséről és elengedéséről szól érzékenyen, szépen, szeretetteljesen – az özvegy szemszögéből.

Pál Emőke (Sterczer Hilda) és Trill Zsolt (Erőss Zsolt) telitalálat. A lehetetlent nem ismerő családfő és a sziklaszilárd társában vakon bízó feleség, aki mégis férje nélkül kell, hogy megoldja a saját és a gyerekei életét, hiteles, őszinte, magával ragadó alakítás. Emlékezetes pillanatokat köszönhetünk az óvónőt játszó Fehér Annának, Tóth Ildikónak (Pszichológusnő), és a filmben készített riportjáért Fenyő Ivánnak.

Bemutató: 2022. szeptember 22.

Horváth Gábor Miklós

Képaláírás: Trill Zsolt (Erőss Zsolt) felesége, Pál Emőke (Sterczer Hilda) sziklaszilárd társát alakítja a filmben, akiben valóban vakon lehet bízni