Szombattól lehet felvenni a szavazási levélcsomagokat hat kijelölt külképviseleten

Szombattól vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat az ungvári, a beregszászi, a kolozsvári, a csíkszeredai, a bukaresti és a szabadkai külképviseleten, ahol a szavazás napjáig minden nap 6-22 óra között várják őket. Hétfőtől pedig további hat külképviseleten is megnyílik a levélcsomag átvételének lehetősége.

    A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, ehhez március 9-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe, ezt több mint 456 ezren tették meg.
A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is.
A 146 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleten (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Lendva, Lviv) lehet átvenni szavazási levélcsomagot. A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a kormány ideiglenesen Lvivbe helyezte át a kijevi nagykövetséget, így akik kijevi átvételt jelöltek meg, azok Lvivben tudják átvenni szavazási levélcsomagjukat.
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazólapok elkészítését követően juttatta el ezekre a külképviseletekre a szavazási levélcsomagokat, amelyek címzetlenek, azaz nem tartalmazzák azoknak a választópolgároknak a nevét, akik átvehetik azokat. Az NVI egyúttal eljuttatta az érintett külképviseletekre azoknak a választópolgároknak a jegyzékét, akik a névjegyzékbe vételükkor jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot a külképviseleten kívánják átvenni.
A levélcsomagokat hat külképviseleten (Beregszász, Ungvár, Csíkszereda, Kolozsvár, Bukarest és Szabadka) már szombaton át lehet venni, ezeken a külképviseleteken hosszabbított nyitvatartással várják a választókat, akik április 2-ig minden nap 6 és 22 óra között tudják átvenni a szavazási levélcsomagjukat.
A többi hat kijelölt külképviseleten hétfőtől lehet átvenni a levélcsomagokat április 2-ig munkanapokon 8 és 16.30 óra között. Át lehet venni azokat ugyancsak március 19. és április 2. között munkanapokon 9-16 óra között a 97 országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, valamint 22 határ menti településen.
A szavazási levélcsomag személyes átvételét a szavazás napján, április 3-án 6 és 19 óra között is biztosítaniuk kell a külképviseleteknek, a határ menti településeknek és az oevk-székhelyeknek.
A szavazási levélcsomag átadása előtt a külképviseleti választási iroda (akár magyar, akár más hatóság által kiállított, a személyazonosság igazolására alkalmas fényképes igazolvány alapján) megállapítja a választópolgár személyazonosságát. Ellenőrzi, hogy a külképviseleten megjelent választópolgár szerepel-e a jegyzékben, majd a jegyzéket a szavazási levélcsomag átvételének igazolására aláíratja a választópolgárral.
A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazottja nem, tehát egy választópolgár csak egy levélcsomagot kaphat.
Lehetőség van arra, hogy a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten leadja szavazatát.
Aki a válaszboríték leadása céljából megjelenik a külképviseleten, annak számára (személyazonossága ellenőrzése nélkül) biztosítani kell, hogy a saját vagy más választópolgár válaszborítékját bedobja az urnába. Tehát egy ember több válaszborítékot is bedobhat.

MTI