A magyar kultúra napja – Az erdélyi és partiumi városokban is ünnepelnek

Gálaestekkel, színházi előadásokkal, irodalmi programokkal, kiállításmegnyitókkal és a művelődés terén jelentőset alkotó személyiségek díjazásával ünneplik a magyar kultúra napját az erdélyi és partiumi városokban.

    Kolozsváron az alkalomból pénteken adják át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat. A sétatéri Kaszinóban 18 órától három jeles erdélyi magyar művészt díjaz Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, majd Bartók Béla 44 hegedűduója hangzik el Márkos Albert és Szép Gyula Bálint előadásában.
    Vasárnap a Szent Mihály-templomban szervez koncertet Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Nemzeti Tehetség Központ és a plébánia. A Talentum Hungarikum Program két ösztöndíjasa, Szanyi Bettina énekes és Deák Juli fuvolaművész előadásában a magyar népzene különböző műfajai elegyednek.
    Hétfőn 18 órától az Erdélyi Magyar Írók Ligája szervezésében L. Simon László A megőrzés kultúrája című esszékötetét mutatják be a Bulgakov kávéházban.
    Nagyváradon hétfőn 19 órától gálaestet tartanak, ahol átadják a Magyar Kultúráért életműdíjat, díjakat és emlékplaketteket. A díjátadót a debreceni Hajdú Táncegyüttes A sár és a pálinka földjén című előadása követi. A bihari megyeszékhelyen és Margittán egész héten zajlik A magyar kultúra hete az RMDSZ Bihar megyei szervezete, illetve a debreceni és berettyóújfalui önkormányok együttműködése révén.
    Szombaton a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen tart egész napos programot az Erdélyi Hagyományok Háza helyi fiókja. 15 órától Ádám Gyula ArcPoétika című kiállítását nyitják meg, majd népművészeti kvízjátékra és Popa Zsolt viseletkiállítására várják a közönséget. 19 órától a Soroglya és a Járom zenekar koncertezik, a napot táncház zárja.
    Szatmárnémetiben a Magyar Állami Népi Együttes lép fel szombaton 19 órától a Nagyvárosi vándorok című táncelőadással az Északi Színházban. Az előadás vasárnap 18 órától Nagykárolyban, a városi színházban lesz látható. Hétfőn délben Kölcsey Ferenc tavaly felállított szobránál tartanak megemlékezést.
    Marosvásárhelyen (H)őseim címmel lesz gálaműsor vasárnap 18 órától a Kultúrpalotában Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Maros megyei önkormányzat szervezésében. Fellép Kálmándy Mihály operaénekes, Gebe-Fügi Renáta operaénekes és Nemes Tibor énekes, közreműködik a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Zenekara és a Maros Művészegyüttes.
    Csíkszeredában pénteken és szombaton 19 órától a Hargita Székely Népi Nemzeti Együttes Kútjaink című előadása látható a művelődési házban. Hétfőn a tavaly elhunyt Cseke Gábor író, szerkesztő, költő, műfordító tiszteletére szerveznek emlékestet a Kájoni János Megyei Könyvtárban.
    Székelyudvarhelyen vasárnap 18 órától gálaestet tartanak a művelődési ház nagytermében, ahol átadják az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjakat. Fellép a Szentegyházi Gyermekfilharmónia.
    Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban ünneplik a magyar kultúra napját, hétfőn 18 órakor megnyílik a Bánffy Miklós és Kós Károly világa című tárlat, majd átadják a Háromszék kultúrájáért díjat.
    Temesváron a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely vendégszerepel a magyar kultúra napján: 19 órától a színházban a József Attila szövegeire épülő Nem vagyok, csak mások látnak című monodrámát adják elő.
    Máramarosszigeten szombaton 18 órától a zeneiskolában lép fel Sebestyén Márta népdalénekes, Andrejszki Judit régizenei előadó és ifj. Szerényi Béla népzenész. MTI