Szombatig tart az Ördögkatlan

Szombatig tart az Ördögkatlan Fesztivál, amely több mint háromszáz programot kínál a látogatóknak, és amelynek egyik díszvendége idén Jirí Menzel cseh filmrendező. A szombatig tartó rendezvénynek hatodik alkalommal ad otthont a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és új helyszínként Beremend.

ördögkatlan_soki tamas fotoja

2013. július 31.
Fesztiválozók Berecz András mesemondó előadását hallgatják az Ördögkatlan Fesztiválon Nagyharsányban 2013. július 30-án. A több mint háromszáz programot kínáló rendezvénynek hatodik alkalommal ad otthont a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és új helyszínként Beremend.
MTI Fotó: Sóki Tamás

    A fesztivál keddi megnyitójára megtelt a Narancsliget elnevezésű programhelyszín Nagyharsányban, ahol a színpadon a helyi gyerekek kórusa lépett fel.     Bérczes László a szervezők nevében a megnyitón köszönetet mondott a fesztiválnak otthont adó falvak polgármestereinek. Szólt a fesztivál négy díszvendégéről, köztük az Oscar-díjas cseh rendezőről, Jirí Menzelről, aki részt vesz az Ördögkatlan számos programján, esténként pedig filmjeit is vetítik. Az idei díszvendégek különböző művészeti ágak világhírű képviselői: a filmrendező mellett Nagy József táncos-koreográfus, Bukta Imre Munkácsy-díjas festőművész és Grencsó István, a magyar avantgárd dzsessz kiemelkedő alakja.     Bérczes László utalt arra is, hogy az első fesztivált az esemény egyik védnöke, Cseh Tamás nyitotta meg, akiről pénteken emlékeznek meg.     A programok sora – még a fesztiválmegnyitó előtt – a Kiss Erzsi Panchan gyerekkoncertjével és a francia Wombo Orchestra produkciójával kezdődött, utána Berecz András Apja-fia című produkciójával folytatódott, majd megnyílt Maár Gyula kiállítása. Ezen a napon látható a Jel Színház Woyzeckje és a Bárka Színház Mulatság című előadása, majd a nagyharsányi focipályán a Quimby játszik.     Az összművészeti fesztivál öt napja alatt 111 koncertre, 104 családi programra, 33 színházi előadásra, 20 filmvetítésre, 18 kiállításra, 17 workshopra és 11 irodalmi eseményre várják az érdeklődőket.     A szíházi előadások között megtalálható még Pintér Béla és Társulata Parasztoperája, a Debreceni Csokonai Színház Fodrásznő és a Forte Társulat A nagy füzet című produkciója. A koncertek sorát nyitó Quimby mellett az öt nap alatt fellép többek között a Punnany Massif, az Európa Kiadó, a londoni The Urban Voodoo Machine és fesztiválzáró koncertjével a Kiscsillag.     A dzsessz műfaját többek között Alexander Balanescu és Ada Milea, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint képviseli, templomi koncertet ad Érdi Tamás zongoraművész, de a Csángállótól a Söndörgőig széles palettáról válogathatnak a zenekedvelők.     A programok között van Mozart Requiemjének előadása: a mű a beremendi Megbékélés kápolna előtti réten nagyzenekar, négy operaénekes és egy kórus közreműködésével hangzik el.     Színészek egy csoportja Nagyharsányban rendhagyó idegenvezetésre várja a vendégeket Faluturisták elnevezéssel. A fesztiválozók az irodalmi beszélgetések és koncertek alkalmával négy kortárs magyar költővel is találkozhatnak, és tőlük származó idézettel ellátott pólókhoz is hozzájuthatnak.     A gyerekeket is számos program szórakoztatja, lesznek kézműves foglalkozások, színházi előadások és játékok.     Az összművészeti programsorozat idei költségvetése mintegy hatvanmillió forint. A fesztivál részletes programja a www.ordogkatlan.hu oldalon található.

Quimby az Ördögkatlan Fesztiválon Foto SokiTamas

Nagyharsány, 2013. július 31.
A Quimby zenekar koncertje az Ördögkatlan Fesztiválon Nagyharsányban 2013. július 30-án. A több mint háromszáz programot kínáló rendezvénynek hatodik alkalommal ad otthont a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és új helyszínként Beremend.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás:MTI

Fotó: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*