Szívesen laknak Bécsben a bécsiek

Egy aktuális felmérés szerint a bécsiek 97 százaléka szívesen lakik az osztrák fővárosban. A lakhatás, a tömegközlekedés és az oktatás terén azonban még akadnak tennivalók.

Volksgarten es Varoshaza_Foto_Schaub-Walzer_PIDA Bécsi Városháza Városfejlesztési és Várostervezési Ügyosztálya valamint a Bécsi Egyetem Szociológiai Intézete megbízásából 1995 óta negyedszer készítettek átfogó felmérést a bécsiek életminőségéről. A kutatás során a lakhatás, a környezeti tényezők, a lakóhelyi infrastruktúra valamint a közlekedés mellett olyan területeket is vizsgáltak mint a munkaerőpiac, a szabadidős és kulturális kínálat valamint az oktatási és egészségügyi intézmények.

A 2012 októbere és 2013 júniusa között zajló kutatás szerint a bécsiek 97 százaléka szívesen vagy nagyon szívesen lakik a városában, ami 1 százalékkal jobb eredmény, mint amit a legutóbbi felmérésnél, 2008-ban mértek.

Szintén javult a kulturális és szabadidős kínálat, a környezet, az egészségügy és a közbiztonság megítélése. A bécsiek 80 százaléka például elégedett vagy nagyon elégedett az egészségüggyel,  77 százalékuk pedig egészségesnek érzi magát. 2003-ban ez az arány még csak 73 százalék volt. A kulturális kínálattal a válaszadók 92 százaléka, a szabadidős kínálattal pedig 91 százalékuk elégedett. Tízből kilenc bécsi pedig egyetért azzal, hogy Bécs egészséges város az élethez.

2008-hoz képest nem változott az autós közlekedés, a gyermekellátás, a munkalehetőségek és az idősellátás megítélése. Szintén a 2003-hoz hasonló értékelést kapott a kerékpárút hálózat valamint a felnőttképzési kínálat. 2008-hoz képest némi növekedés volt tapasztalható a munkalehetőségek terén, 2013-ban pedig a bécsiek 52 százaléka érezte biztosnak a munkahelyét – szemben a 2008-as 46 százalékkal.

Szakértők szerint azok a területek, amelyek nem szerepeltek olyan fényesen – a lakhatás, a tömegközlekedés és az iskolai kínálat – mind a gyors népességnövekedés következményei. Arra a kérdésre például, hogy mennyire nehéz lakást találni Bécsben 2013-ban már csak a megkérdezettek 55 százaléka mondta azt, hogy nagyon könnyű, illetve könnyű, míg 2008-ban még 67 százalék vélekedett így. A tömegközlekedéssel a 2008-as 12 százalékkal szemben most már 15 százalék volt elégedetlen vagy közepesen elégedett.

A bécsiek életminőségének megőrzése érdekében a város most további befektetéseket tervez a tömegközlekedés, a szociális lakásépítés valamint az oktatás terén.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*