Szita Károly: tovább kell erősíteni a gazdaságot

A gazdaság további erősítését, a teljes foglalkoztatottság elérését nevezte Kaposvár legfontosabb céljának Szita Károly polgármester az önkormányzat idei költségvetésének tárgyalásakor a somogyi megyeszékhelyen csütörtökön.

    “Hitem szerint csak úgy lehet polgári berendezkedés és jólét, ha annak megvannak az anyagi alapjai, azt pedig egy erős gazdaság tudja megteremteni” – fogalmazott a fideszes politikus.
    Szita Károly közölte: a város a fejlődésének kiemelkedő időszaka előtt áll a kormánnyal kötött együttműködési megállapodás, a területi operatív programban rendelkezésre álló mintegy 14,7 milliárd forintos támogatási keret és a közeljövően megnyíló további európai uniós pályázati lehetőségeknek köszönhetően.
    A polgármester kitért arra, Kaposvár pályázik egy új uszoda, sportcsarnok építéséhez, továbbá a Csiky Gergely Színház épületének felújításához szükséges forrásra, tervezi a távfűtési rendszer korszerűsítését, a szennyvíztelep rekonstrukcióját, az ott keletkező szennyvíziszap energetikai hasznosítását.
    Megkezdődött a helyi járatú autóbuszok tankolására, szervizelésére, vizsgáztatására, mosására szolgáló telephely kialakítása, március közepén befejeződik a Kaposi Mór Oktató Kórház átalakítása, sor kerül a Németh István fasor megújítására, a Bajcsy-Zsilinszky utca felújítására is, a nyárra pedig megújul a vasútállomás – tette hozzá.
    Szita Károly szólt arról is, hogy a város a fejlődés szempontjából a legnagyobb eredményeket az élelmiszeripartól, a gépipartól és a turizmustól várja. Megjegyezte, hogy folytatódik a helyi termékek előállítását, népszerűsítését segítő kaposvári élelmiszer-, gyógynövénygyűjtési és zöldségtermesztési program, továbbá az önkormányzat idén is jelentős közfoglalkoztatási programot indít.
    A politikus örömének adott hangot, hogy nyereségesen működik a Kométa húsipari cég, amely 129 emberrel többet foglalkoztat, mint mielőtt abban az önkormányzat tulajrészt szerzett volna. Emellett kiemelte: kaposvári cégek mintegy 520 millió forintot nyertek el gazdaságfejlesztésre a közelmúltban, a pénzt csarnokok építésére, munkahelyteremtésre fordíthatják.
    Szita Károly közölte, hogy 2015 Kaposvár történetének egyik legsikeresebb éve volt: a város helyi közlekedését 40 új, környezetbarát autóbusz segíti, kétezer közvilágítási lámpában cserélték le a régi izzót energiatakarékos LED-fényforrásra, napelemes kiserőműveket építettek, befejeződött a Kapos menti hulladékgazdálkodási program, a regisztrált álláskeresők száma pedig 12 éve nem volt olyan alacsony, mint tavaly decemberben.
    A városnak nincs adóssága, vagyona pedig a 2010-es 66 milliárdról 2015-re 78 milliárd forintra nőtt – mutatott rá a polgármester.
    A kaposvári önkormányzat a városi közgyűlés által csütörtökön elfogadott idei költségvetése szerint mintegy 12,5 milliárd forintból gazdálkodhat.

Forrás:MTI