Színház az egész fesztivál!

A zene mellett nem maradhatnak ki a CAFe programjából a színházi előadások és irodalmi estek sem.  A Müpába Daniele Finzi Pasca személyes ihletésű monodrámája, az Icaro kétszer is színpadra kerül, a Trafóba a horvát koreográfus, Ivana Müller In Common című darabjával érkezik. Új bemutatóra készül a Centrum Színház, a József Attila Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Katona József Színház és a Vígszínház is. Az irodalom szerelemeseit pedig a Parti Nagy Lajos-est és az Irodalmi vándorcirkusz várja.

 

Daniele Finzi Pasca október 14-én egy igazi különlegességgel érkezik a Müpába, ami merőben más, mint az eddig tőle megszokott előadások. Az Icaro Finzi Pasca egyszemélyes drámája, az a rövid időszak ihlette, amikor a svájci koreográfus-rendező börtönbüntetését töltötte, amiért lelkiismereti okokból megtagadta a kötelező katonai szolgálatot. Az Icaro a remény darabja, amelyben a főhős –Finzi Pasca – egy kórterem ablakából intézi szavait egyetlen nézőhöz, a többiek pedig külső szemlélőkként követhetik nyomon a történéseket.

Horvátországban született, Amszterdamban nevelkedett, jelenleg Párizsban él a táncosként, koreográfusként, rendezőként és íróként is tevékenykedő Ivana Müller.  Előadásai átnyúlnak a műfaji korlátokon, sajátos nyelvet és szabályrendszert használva vetíti a néző elé a mondanivalót. In Common (Közös nevező) című darabjában 10 előadójával – kicsik, nagyok, férfiak, nők, mind különbözőek – különböző politikai rendszereket társadalmi koreográfiákként táncoltat el október 10-én és 11-én a Trafóban.

Az idén 70 éves Eötvös Péter egy Magyarországon még nem látott operáját hozza a Zeneakadémiára október 17-én és 19-én. A történet alapját egy 11. századi japán hölgy naplója adja, melynek feljegyzései nemcsak a történeti távolság miatt rendkívül izgalmasak, hanem örökkévaló irodalmi értékük miatt is. A Lady Sarashinában egy érzékeny, ám saját korához képest meglepően önálló nő belső élete kilenc képben rajzolódik ki.

Az 1914 című darabot a kortárs színház egyik legjelentősebb alkotója, Robert Wilson állítja színpadra. Mostani rendezésében a cseh irodalom ikonikus regénye, a Švejk, egy derék katona kalandjai találkozik Karl Krais Az emberiség végnapjai című háborúellenes művével.  A különleges látványvilág, metaforikus színpadi képek gazdagsága, a zene, a színpadi poézis és a meghökkentő humor eme egyedi kollázsát a Vígszínház tűzi műsorra, október 15-én.

A Fővárosi Színházak napja alkalmából 5 budapesti színház is új bemutatóval készül. Emmanuel Robert-Espalieu első műve A hal nem hal bele című darab színhelye egy uszoda, ahol két úszó, az egyik piros, a másik kék sapkában feszegeti a kérdést, vajon meg lehet-e úszni a választást. Október 4-én a Centrál Színházban két kiváló színész – Katona László és Scherer Péter – alakítja a szerepeket.

A Radnóti Színház 2014/15-ös évadának első bemutatóját, Euripidész Oresztész című művét Horváth Csaba rendező-koreográfus állítja színpadra október 5-én, az izgalmas magyar szöveg Karsai György és Térey János munkája.

Pintér Béla új darabjának, a BÁRKIBÁRMIKOR ősbemutatójára az Átrium Filmszínházban kerül sor október 9-én, a szerepekben Csákányi Eszter, Friedenthal Zoltán, Pintér Béla, Roszik Hella, Szamosi Zsófia.

 

 

 

 

 

Arthur Miller korunk egyik legnagyobb drámaírója, aki műveiben az alapvető emberi értékeket, döntéseink morális felelősségét vizsgálja. A József Attila Színház parádés szereposztásban mutatja be október 10-én Alku című darabját: Rékasi Károly, Fehér Anna, Ujréti László és Nemcsák Károly állítják színpadra Viktor és Walter Franz történetét.

Joël Pommerat a kortárs francia színház egyik legjelentősebb alkotója. A két Korea újraegyesítése című, legújabb darabjában az emberi kapcsolatok bonyolultságát mutatja be húsz – egymástól gyakorlatilag független, remekül megírt – jelenetben, amelyekben éles, ugyanakkor gyakran humoros (és helyenként persze tragikus) szituációk követik egymást október 17-én a Katona József Színházban.

Legjelentősebb kortárs nyelvművészünk, Parti Nagy Lajos kivételes népszerűségének titka a humor, az irónia, a paródia hatáselemeiből kialakított originális szövegalkotás, amely éppígy jellemzi színházi munkásságát is. Mindebből adódóan keresve sem találhatnánk a mai magyar irodalomban alkalmasabb szerzőt arra, hogy a kortársság fogalmát körüljáró CAFe Budapest egyik kiemelt művésze legyen, a Literárium sorozat keretében október 9-én a Müpában.

Az Irodalmi Vándorcirkusz estéről estére változó író-zenész párosokkal járja majd Budapestet, romkocsmáról romkocsmára – Kék Ló, Mika Tivadar Mulató, Rácskert, Kisüzem – vándorolva olyan művészekkel, mint Háy János – Beck Zoltán vagy Grecsó Krisztián – drMáriás. A vándorcirkusz október 7-én indul, október 19-én pedig a 12 páros egy fergeteges „after-party” keretében zárja a fesztivált a CAFe Sátorban.