Szerethető kötelező- Arany a József Attila Színházban

Arany János a kortárs irodalomra is jelentős hatással van! Az Újnyugat Irodalmi Kör szerzőit inspirálják a művei, miként a Nyugat folyóirat legendáinak többsége is (nem mindenki!) kalapot emelt Nagyszalonta szülötte, a Toldi alkotója, a Magyar Tudományos Akadémia egykori főtitkára előtt.

Dóka Attila Arany János "A VIGASZTALÓ" című versét zenésítette meg

Dóka Attila Arany János “A VIGASZTALÓ” című versét zenésítette meg

Zöld Csaba "Letészem a lantot" című verset is megzenésítette

Zöld Csaba “Letészem a lantot” című verset is megzenésítette

 Kosztolányi értékelését idézve: Aranynak „Csupa fulladt és titkos mélység a lelke. Bizalmatlan az emberekhez, betegesen szerény és betegesen érzékeny, még a tehetségében sem bízik. Egy napon azonban mind e sok kétség, a test és lélek szenvedése utat tör magának. Korlát és gát nélkül kirobban és Arany a kétségbeesés delíriumában dalolni kezd. Micsoda nagyszerű vallomások ezek a versek…”
Az előadás érdekessége, hogy az Arany művészetét kritizálók véleményével is megismerkedhet a publikum. Babits Mihály Arany Jánoshoz írt szonettje és Ady Endre Kétféle velszi bárdok című verse például két külön világ…
2015. február 13-án (18h) este újra különleges képet-élményt kapott a közönség egy legendás szerzőről, az örök érettségi-tételről, akit Szerb Antal a legmagyarabb magyar költőként tartott számon.
A programot most is Szabó Zoltán Attila, az Újnyugat Irodalmi Kör vezetője, a Nyugat Plusz folyóirat főszerkesztője állította össze. A színpadon összecsaptak a gitárok, Zöld Csaba és Dóka Attila új megzenésítésekkel érkeztek. Ritka pillanat részesei lehettek azok a fiatalok, akik eljöttek és aktívan részt vettek a kvízjátékban is. Az előadás alatt egyszer csak azt érezték, szerethetővé váltak a kötelező versek. Egy modern feldolgozásbál ez talán, nem is lehet másképp.

Fotó: Juhász Melinda