Szerda este dél-afrikai gengszterfilmmel jelentkezik az On The Spot az M1-en

Miközben Cseke Eszter és S. Takács András huszadik századi diktátorok gyerekeivel forgat, Kubában, Ugandában és ezekben a hetekben éppen Chilében, filmjeik nemzetközi dokumentumfilm- és televíziós fesztiválokon versenyeznek. Az izraeli telepesekről szóló On The Spotot a 26. Dallasi Video Fesztiválra válogatták be, a Gázában forgatott film, ami korábban a Monte-Carlói Televíziós Fesztiválon többek között a BBC és az Al Jazeera elől vitte el a legrangosabb európai tévés díjat, az Arany Nimfát, most bekerült a 22. német-lengyel dokumentART fesztiválra és Prix Európára is jelölték. A tekintélyes berlini díjért az On The Spot kategóriájában (Current Affairs) összesen 17 televíziós riport és dokumentumfilm versenyez a hétvégén, köztük két program a BBC-től (a Panoráma és a This World sorozat egy-egy adása), a német ZDF műsora a hitelminősítő intézetekről (Die Schattenmacht) és a francia ARTE két filmje, egy a tengerek szennyezettségéről (Fluch Der Meere – Plastik), egy pedig „a világot irányító” amerikai befektetési bankról szól (Goldman Sachs, La Banque Qui Dirige Le Monde). Magyarországról az On The Spot az egyetlen tv-műsor a Prix Europa idei versenyprogramjában.

Közben a szerda esti On The Spotban Eszter és András visszatér Johannesburgba a gengszterek közé, akiket a futball világbajnokság idején ismertek meg, hogy megtudják, mi lett velük. Az M1-en 21.20-kor kezdődő film főszereplője Charlie Gun, aki Johannesburg egyik hírhedt gettójában nőtt fel, kábítószerfüggő lett, fegyveres rablásért és gyilkosságért a hírhedt Sun City börtönbe került, itt ismerte meg az apját, aki életfogytiglan büntetését tölti. A börtönben elhatározta, hogy új életet kezd, de ez Johannesburg bandáiban nehezebb, mint gondolta. Azóta kétszer tartóztatták le, most ismét szabadlábon van, és született egy gyereke.

A film ritkán látott közelségből enged betekintést a johannesburgi gettók életébe és a Sun City börtönbe, itt az On The Spot kamerái előtt találkozott évek után először Charlie és az apja.

A főszereplő gengszter problémája nem egyedi, a film bemutat egy kisiskolás fiút, aki a születésnapján szökött meg otthonról, és találkozhatunk a szintén két éve megismert Justinnal, ő bérgyilkos apját 14 év után látja most újra. A kilátástalanság ördögi körforgásáról szóló On The Spotot szerda este 21.20-kor vetíti az M1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*