Szenzációs végjáték: világbajnok lett a férfi kajakváltó

untitledA sportág magyar aranykönyvében előkelő helyen fog szerepelni a moszkvai világbajnokság utolsó napja, zárásként két érmet szerzett a válogatott a váltóversenyekben. Világbajnoki címet nyert Dudás Miklós, Tótka Sándor, Nádas Bence és Hérics Dávid, a kenuváltó pedig bronzérmes lett.

A férfi kajakosoknál Dudás Miklós volt az első ember, ő negyedikként adta át a stafétát Tótka Sándornak, aki egy helyet javított és harmadikként váltotta Nádas Bencét. A mindössze 18 éves kajakos tartotta a pozíciót, a befejező ember, Hérics Dávid pedig emberfeletti hajrájával behozta a csapatot az első helyre, ezzel Magyarország először szerzett aranyérmet férfi kajakváltóban.

„Sokat segített nekem, hogy végig partiban voltunk, nem úgy álltam oda, hogy most hatalmas hátrányból kell feljönnöm. Nagyon lötyögött a víz, kétszer-háromszor megbillentem, de próbáltam vele nem foglalkozni. Örülök, hogy bírtam a végéig erővel” – mondta a célba érve Hérics Dávid.

A világbajnokság slusszpoénja a kenuváltó bronzérme lett. A Lantos Ádám, Nagy Péter, Hajdu Jonatán és Korisánszky Dávid összetételű magyar váltó végig a harmadik helyen haladt, a számot az oroszok nyerték az ukránok előtt.

„A páros dobogót esélyesebbnek éreztem, mint ezt – mondta Lantos Ádám, aki Nagy Péterrel C-2 200 méteren ötödik helyet szerzett. – Az előfutamban nagyon könnyedén mentünk, nem siettünk, mert a szélső pályára akartunk kerülni, hogy ne kapjuk meg az oroszok vizét. Miután ez összejött, bíztam benne, hogy lehetünk ezüst- vagy bronzérmesek, és az utóbbi szerencsére sikerült. A felnőtt világbajnokságon először rajthoz álló Hajdu Jonatán nagyon jól teljesített, majdnem második helyre hozta fel a váltót, megtartjuk jövőre is!”

A záró számban, a női kajakváltók versenyében egy hajszállal lemaradtak a dobogóról a mieink. Pedig jól kezdett a hétvégén egyaránt két világbajnoki címig jutó Vad Ninetta és Kárász Anna, a táv második felében azonban nem sikerült tartania az érmes pozíciót Tóth Dzsenifernek és Lucz Dórának, így a mieink a negyedik helyet szerezték meg.

A magyar gyorsasági válogatott összesen 17 érmet – 6 aranyat, 5 ezüstöt és 6 bronzot – szerzett a moszkvai felnőtt világbajnokságon, egymaga többet, mint az éremtáblázaton mögötte végző második és harmadik orosz, illetve német csapat. Csapatunk az olimpiai számokban három első, egy második és két harmadik helyezést zsebelt be.