Szemerkényi: az elmúlt években felmerült ügyeket végigvették a kongresszusi meghallgatáson

Végigtárgyalták az összes olyan kérdést, amely az amerikai képviselőkben felmerült a képviselőház külügyi bizottságának európai és eurázsiai albizottsága által rendezett keddi kongresszusi meghallgatáson – mondta Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet szerdán az M1 aktuális csatornának.

    A diplomata kifejtette: a meghallgatás célja elsősorban az volt, hogy áttekintsék a képviselők a legfrissebb fejleményeket, elemezzék azok hatását, és értékeljék, milyen irányba haladnak a magyar-amerikai kapcsolatok.
    Minden ügy, amelyet sorra vettek, “nagyon fontos elemként rakta össze azt a pozitív képet, amely a meghallgatás végére kialakult a bizottsági képviselők számára” – mondta.
    Szemerkényi Réka szerint az Egyesült Államok új budapesti nagykövetének érkezése nagyon baráti üzenetet jelent a két ország kapcsolatáról.
    Ezzel párhuzamosan mindkét oldalról több tárgyaláson érzékeltették, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a kétoldalú kapcsolatoknak – közölte. Hozzátette: konkrét lépéseket is tettek a kapcsolatrendszer, a kölcsönös megértés erősítésére.
    Szemerkényi Réka megjegyezte: a két ország által tett baráti gesztusok jó irányba terelik a kapcsolatokat.
    A nagykövet kiemelte: az egyik legfontosabb területe a magyar-amerikai kapcsolatrendszernek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni együttműködés, a demokrata és a republikánus képviselők egyaránt meghatározónak tartják ezt a kooperációt.
    Véleménye szerint a két ország közötti kapcsolatok alakításában fontosak a személyes találkozók, és arra törekednek, hogy minél több ilyen legyen.
    Ezt szolgálta a meghallgatás is, hiszen a képviselők rendszeresen felkeresik azokat az országokat, amelyek hatáskörükbe tartoznak – tette hozzá.
    Szemerkényi Réka emlékeztetett: a meghallgatáson végigtárgyalták az összes kérdést, amely a képviselőkben felmerült, mivel az elmúlt években olyan nagy átalakuláson ment át Magyarország, amelyet “nagyon nehéz kívülről pontosan, részleteiben megérteni”.
    Szó volt az orosz-ukrán konfliktusról is, arról, hogy a válság mielőbbi békés rendezése a legfontosabb cél – idézte fel.
    Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának európai és eurázsiai albizottsága által rendezett meghallgatáson a résztvevők egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok és Magyarország szövetségesek, és nyíltan kell tisztázniuk a felmerülő vitás kérdéseket.
    A meghallgatáson Szemerkényi Réka elmondta, hogy Magyarország nyitott a “barátok közötti vitára”, a két ország közös értékeket képvisel, és hangsúlyozta, fontos az együttműködés a stratégiai érdekek alapján. A diplomata sziklaszilárdnak nevezte a magyar kormány demokrácia melletti elkötelezettségét.
    Hoyt Brian Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára méltatta a két ország biztonságpolitikai együttműködését, de aggodalmát fejezte ki a demokratikus intézmények magyarországi “eróziója” miatt.

Forrás:MTI