Szembesítés- Mesterházy Attila e heti írása

DSC_1737_resize

Mesterházy Attila
Fotó: Juhász Melinda

Nem ússza meg a Fidesz a szembesítést. Az embereknek látniuk kell, hova jutott az ország. Az Orbán-rendszer évei a hanyatlás időszakaként vonulnak be a történelembe.

A Fidesz homályos ígéretei 2010 előtt a könnyű és gyors változásokról szóltak. A “jó kormányzás” víziója láttán az emberek nagyobb része könnyebb és kiszámíthatóbb életet remélt. A világválság által meggyötört Magyarországon sokan szerettek volna hinni az ígéreteknek. A Fideszre és Orbánra szavaztak, de hatalmas átverés lett a jutalmuk.

Orbán nem a kormányzásra, csakis a hatalomra volt felkészülve. Pontos terve volt a demokrácia lerombolására és a pozíciók megszerzésére. Elvek vagy gátlások nem akadályozták. Rendszerének kiépítése nem állt meg a közjogi posztok átvételénél és a független intézmények politikai gyarmatosításánál. Orbán tudatosan törekedett a társadalom megtörésére. A központosított közoktatás és egészségügy, a munkavállalói jogok visszanyesése, a haverok és üzletfelek földhöz és trafikhoz juttatása, a baráti cégek elárasztása állami megrendelésekkel mind-mind a hatalom kiépítését szolgálták.

Innen nézve Orbán számára teljesen mellékes, hogy volna itt egy ország is, amelyet kormányozni kellene. Döntéseit kizárólag hatalma kiépítésének rendelte alá. Orbán nem társadalmi és gazdasági, hanem hatalmi ügyeket akar megoldani.

Ha pedig klientúrát kell építeni, ha pénzzel kell kitömni az üzlettársakat, ha meg kell vásárolni üzleti csoportok hűségét, ahhoz pénzre van szükség. A pénzek útjának megváltoztatását a mameluk kétharmaddal könnyű törvénybe iktatni.

Nem csupán arról van szó, hogy míg a fideszes vezetők olyan cimborái, mint Simicska Lajos, Mészáros Lőrinc vagy Sánta János gazdagodnak, addig mások szegényednek. A helyzet rosszabb. Ezek a figurák abból a pénzből gazdagodnak, amit a kormány másoktól vesz el.

Orbánék a költségvetést, sőt az általuk sokat bírált Európai Unió pénzügyi alapjait is személyes kifizetőhelyükként kezelik. Azt a pénzt, amit az ország fejlesztésére kellene fordítaniuk, önmagukra költik.

Ezt a fosztogatást próbálja elfedni a “szabadságharc” nemzeti köntösbe öltöztetett hőzöngése. Orbán a nemzeti érdekekre hivatkozva próbálja kicsikarni a felhatalmazást gátlástalan politikájának folytatásához. Külső és belső ellenségek sorával szemben “védi meg” az embereket, holott azokat elsősorban magától Orbántól kellene megvédeni. A kormány lesújt a szegényekre, a kiszolgáltatottakra, elkergeti a tenni akarókat, megtöri és hallgatásra kényszeríti azokat, akiknek gondolkodniuk és szólniuk kellene.

Az MSZP Szembesítő kampánya kíméletlen pontossággal mutatja meg: ide jutottunk. Ide juttatta az országot Orbán Viktor rendszere. Nem tévedésből, nem hibák sorozataként, hanem tudatosan, szánt szándékkal. Mások kárán gazdagodni – ez Orbán rezsimjének jelszava.

Mi azt mondjuk: nincs mire várni. Négy év elég volt, sok is! Fel akarjuk rázni az embereket, hogy lássák: amit Orbán művel velük, az nem a sors akarata, hanem egy manipulatív politikus hatalmi vágyának eredménye.

Nem lehet egyik napról a másikra általános jólétet teremteni, de azonnal hozzá lehet fogni a helyzet javításához. Felelős baloldali programmal rendelkezünk. Megállítjuk a szegénység növekedését. Elsősorban a gyerekszegénységet csökkentjük és megszüntetjük a gyerekek éhezését. Fejleszteni fogjuk az oktatást és az egészségügyet. Az ország nem hagyhatja végképp lepusztulni ezeket a legfontosabb közszolgáltatásokat. Hangsúlyt helyeztünk arra is, hogy érvényre jusson az egyenlőség elve: mindenkinek joga van arra, hogy a lehetséges legmagasabb színvonalú állami szolgáltatáshoz jusson hozzá.

Véget vetünk a rablólovagok tündöklésének. A fosztogatásra épülő politikai kurzust reális és igazságos gazdaságpolitikával váltjuk fel. A hazai és uniós forrásokat arra használjuk, amire valók: a gazdaság fejlesztésére, valódi munkahelyek létrehozására.

Orbán “országátszervezést” hajtott végre 2010 óta. Ami valójában azt jelenti, hogy átszervezett minden hatalmat és pénzt a saját keze ügyébe. Ezzel kell szembesítenünk a választópolgárokat a következő hetekben. Majd pedig el kell mondanunk nekik azt is, hogy választhatnak más utat is. A  szocialisták a szembesítés és a kőkemény választási küzdelem után igazságos kormányzásra és az ország újraindítására készülnek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*