Százmilliós károkat okoznak a vandálok és a tolvajok Budapesten

Nincs két hete, hogy elkészült a Gellérthegy egyik új látványossága, a felújított kőcsikós játszótér és az azt körülölelő Hasznos Hulladék út, és máris rongálás áldozata lett mindkettő. A játszótér eszközeit, padjait, az öt állomásból álló út egyik tábláját ismeretlenek a felismerhetetlenségig összefirkálták, a szemléltető eszközökből többet letörtek. A Budapesti Városüzemeltetési Központ közszolgáltató cégeinek, és így Budapesti lakosainak, minden évben több százmillió forintos kárt okoznak a vandálok és a tolvajok.

 

Sajnos a BVK Holding Zrt. minden cégénél előfordultak az elmúlt években rongálások.

A FŐKERT-nek 2013-ban 10 millió forint kára származott csak a parkberendezések rongálásából, lopásából. A társaság kénytelen rendszeresen pótolni a vízórákat a Margitszigeten, a Városligetben, a Gellért hegyen és a Népligetben. Az öntözőrendszerek sincsenek biztonságban a vandáloktól, de a segélykérő oszlopok (pl. városligeti gördeszkás játszótér), a fák, a kiültetett virágok, a szobrok sem, sőt a játszótéri játékokat is rendszeresen megrongálják, arra is volt már példa, hogy felgyújtottak egy hintát.

A lakossági hulladékgyűjtő tartályok is a rongálók és tolvajok kedvelt célpontjai, tavaly 1300 kukát tettek tönkre vagy loptak el az FKF-től és a lakosságtól. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek nem rendeltetésszerű használatából fakadó takarítási, szállítási költségek éves szinten közel egymilliárd forint pluszköltséget rónak az FKF -re, és így a budapestiekre. Szintén tetemes összegeket kénytelen a cég áldozni a vadplakátok és graffitik eltávolítására is.

A lopásokból és értelmetlen rongálásokból a FŐTÁV-nak évente 4-5 millió forint vagyoni kára származik. Több mint egymillió forint értékben loptak el külső érzékelőket, légtelenítőket és nyomásmérő eszközöket, de több hőközpontot is feltörtek, ezzel félmillió forint kárt okoztak a társaságnak. Ugyancsak nehezen védhetők a távhővezetékek, amelyek burkolatvédő lemezeinek eltulajdonításából is mintegy egymillió forint kára származott a FŐTÁV-nak, de az ellopott aknafedelek pótlására is csaknem 400 ezer forintot kellett költenie.

A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) temetőiben a rongálások kifejezetten anyagi érdekből történnek. A tolvajok eltulajdonítják a sírkövek egyes elemeit, például a vázát, fejkövet, bronz díszeket, és azokat értékesítik, illetve ezek után ajánlatot

tesznek a helyreállítást illetően. Az ilyen eseteket úgy lehet csökkenteni, ha a temetőlátogatók nem vásárolnak, és nem bíznak meg munkával a temetőkben sétáló, és ilyen módon ajánlkozó személyeket, hanem minden szolgáltatást a temető felvételi irodájában, vagy telephellyel, irodával rendelkező vállalkozótól rendelnek meg.

A fent említettek csak kiragadott példák, a sort lehetne még folytatni. Csak összefogással lehet közös értékeinket megvédeni, a fosztogatókat és rongálókat megfékezni és leleplezni! Közös érdek ez, hisz a rongálásokból, lopásokból eredő károkat a budapestieknek kell megfizetniük!