Százezredik kölcsönzött munkatársát köszöntötte a Trenkwalder

A LEGO nyíregyházi gyárában, Dr. Czomba Sándor államtitkár jelenlétében köszöntötte pénteken százezredik kölcsönzött munkavállalóját Magyarország legnagyobb munkaerő-kölcsönző cége, a Trenkwalder. A rendezvényen elhangzott: a munkaerő-kölcsönzés egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a munkaerőpiac rugalmasságának megteremtéséhez, miközben az évente több mint 100 ezer kölcsönzött munkavállaló jelentős hányada számára ez a foglalkoztatási forma jelenti a belépési lehetőséget a munka világába.

NGM-LEGO-Trenkwlader1

A munkaerő-kölcsönzés főként szezonálisan ingadozó termelést végző, szakképzett munkaerőt igénylő vállalatok számára kínál rugalmas, az üzleti helyzetekre gyorsan reagáló megoldást. Nem meglepő, hogy a magyar munkaerőpiacon is gyorsan nő a népszerűsége: míg tíz éve még csupán 30 ezer kölcsönzött munkavállalót tartottak nyilván, 2012-ben már stabilan 100 ezer feletti létszámban dolgoztak ebben az alkalmazási formában.

Bár a munkaerő-kölcsönzés továbbra is a fizikai munkakörökben jellemző foglalkoztatási forma, a szellemi kölcsönzöttek aránya azonban növekedésnek indult, a teljes munkaerő-kölcsönzésen belül lassan megközelíti a 20 százalékot. A 25 év alatti kölcsönzött munkavállalók a teljes állomány közel egynegyedét teszik ki, akiknek túlnyomó része, 75 százaléka határozatlan idejű munkaszerződéssel tud elhelyezkedni.

„A munkaerő-kölcsönzés különösen a fiatal pályakezdők számára kínál gyakran kizárólagos lehetőséget arra, hogy beléphessenek a munka világába – magyarázza Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezetője. – Ők a későbbiekben az így szerzett gyakorlati tapasztalatok és referenciák birtokában már jóval nagyobb eséllyel lesznek képesek elhelyezkedni akár a kölcsönző, akár más cég állandó munkatársaként.”

„Jelenleg mintegy 1 300 embernek adunk munkát – ez a szám az új gyár megépülésével, termelésünk bővülésével további két-háromszáz fővel fog nőni – mondta el Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR igazgatója. Mivel a játékpiac jellegzetességéből adódóan a termelésünkre jellemző bizonyos mértékű szezonalitás, kölcsönzött munkatársakkal is dolgozunk. Büszkék vagyunk rá, hogy időről időre a saját alkalmazotti létszámunkon felül további 3-400 családnak tudunk hónapokra megélhetést biztosítani. Emellett egyre több példa van arra is, hogy a nálunk dolgozó kölcsönzött munkatársak később LEGO alkalmazottként folytatják pályafutásukat.”

A fotókat készítette: Balázs Attila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*