Számolási problémák

Úgy látszik, valaki nem tud, vagy nem akar számolni – még egyszer az MNB luxusirodaház-vásárlásáról

A Magyar Nemzeti Bank nemrég értelmezhetetlen és indokolhatatlan pénzköltésbe kezdett. Ezek közül a legmegmagyarázhatatlanabb az a mintegy 200 milliárd forintos összeg, amit az MNB saját alapítványaiba tett, meghatározhatatlan céllal. E mellett több irodaházat és egy kastélyt is vásárolt a jegybank, amelyek körül szintén rengeteg a kérdés.

Az Eiffel Palace irodaház kiadása kapcsán az atlatszo.hu portálon napvilágot látott egy költségvetés, amely vélhetően a luxus irodaház létrehozásának költségeit tartalmazza. A dokumentum szerint az ingatlan megvásárlása és átépítése összesen mintegy 31 millió eurót emésztett fel, ezt követően vette meg az elkészült épületet az MNB 45,3 millió euróért. Az ingatlan piaci értékét több szakmabeli mintegy 11-12 milliárd forintra, azaz 35-38 millió euró körüli összegre becsülte. Világosan látszik, hogy a vételár és a piaci helyzetet tükröző szakértői becslés között nagyjából 10 millió euró különbség van, úgy, hogy a szakértői vélemény már tartalmazza a beruházás tisztességes profitját is.

Az atlatszo.hu cikke rámutat arra, hogy az MNB számára készült értékbecslés módszertana rengeteg kérdést vet fel. Az is kiderült, hogy az MNB és az offshore hátterű ingatlanfejlesztő közötti szerződést Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter résztulajdonában álló ügyvédi iroda készítette.

Egyre több tehát a gyanús jel. Úgy látszik, hogy az MNB a piaci értéknél 10 millió euróval drágábban vásárolta meg a luxus irodaházat egy megkérdőjelezhető értékbecslés alapján. Közben az építtetők kiléte kideríthetetlen, mivel az ingatlanfejlesztő Ciprusra és a Kis-Antillákra bejegyzett cégekben végződik, ami megkérdőjelezi az MNB vásárlásának jogszerűségét.

Drága, ráadásul szükségtelen üzletet kötött tehát a Magyar Nemzeti Bank, olyat, amit sem a jegybanktörvény, sem a gazdasági racionalitás nem indokol. Ismerve az MNB elnök korábbi, miniszterként végrehajtott kudarcos befektetéseit, többek között a százmilliárdos nagyságrendű bukásban végződő MOL részvénycsomag vásárlást, igazából nem is várhattunk mást.

A kiszivárgó dokumentumok alapján elképzelhető, hogy az ügylet törvényellenes volt, ezért elkerülhetetlen a további vizsgálódás, és szükség van az adófizetők számára rossz üzlet teljes feltárása- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Kunhalmi Ágnes,
az MSZP budapesti elnöke.