Strandpapucs és törülköző

Strandpapucsban és törülközőben tiltakozott néhány tucat hallgató a Kaposvári Egyetem rektorának öltözködési szabályzatra vonatkozó utasítása elleni hétfő délután a művészeti kar sportpályáján.

    

Csapó Virág színész, a Kaposvári Egyetem tanára (j) egy diákkal beszélget azon a strandpapucsos demonstrácíón, amelyet az egyetem művészeti karának udvarán tartottak 2013. október 7-én. Az oktatási intézmény több hallgatója így tiltakozott az egyetem rektorának október 1-jétől érvényes "irányadó öltözködési szabályokról" szóló utasítása ellen. Ez kiterjed az egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, azt az esetet kivéve, amikor valaki munka- vagy védőruhát visel. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet. MTI Fotó: Varga György

Csapó Virág színész, a Kaposvári Egyetem tanára (j) egy diákkal beszélget azon a strandpapucsos demonstrácíón, amelyet az egyetem művészeti karának udvarán tartottak 2013. október 7-én. Az oktatási intézmény több hallgatója így tiltakozott az egyetem rektorának október 1-jétől érvényes “irányadó öltözködési szabályokról” szóló utasítása ellen. Ez kiterjed az egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, azt az esetet kivéve, amikor valaki munka- vagy védőruhát visel. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet. MTI Fotó: Varga György

Az akciót a Facebookon szervezték mindazoknak, akik nem értenek egyet az október elsejétől hatályos utasítással, azok hétfő reggel strandpapucsban és törölközővel jelenjenek meg az egyetemen. A felhívás később módosult egy kora délutáni közös teázásra a sportpályán.

 Az egyetem dolgozóinak és hallgatóinak előírt öltözködési szabályzat az intézmény belső levelezésén jelent meg a múlt héten. A szabályzat és a művészeti kar színészhallgatóinak válaszlépése – Csapó Virág és a hallgatók egy csoportja egy zárt teremben tiltakozásul levetkőzött, ami felkerült a világhálóra – a helyi és az országos sajtóban, valamint külföldön is megjelent.     Csapó Virág hétfőn az MTI-nek azt mondta: a szokatlan demonstrációval és a tüntetéssel is arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a rektori utasítás betarthatatlan a művészeti kar, köztük a színészhallgatók számára, hiszen az előírt öltözetben nem lehet próbálni. Elmondta egyúttal azt is, hogy a művészeti karra az egyetem nem fordít kellő figyelmet, hullik a termekben a vakolat, nincsenek megfelelő eszközök, kellékek, még a hallgatók után járó állami normatíva szerinti összeget sem kapják meg. Megjegyezte, hogy a rektor még egyszer sem jött el hozzájuk.     A tüntetésen részt vevő hallgatók elmondták: azzal egyetértenek, hogy vizsgákra ne lehessen például strandpapucsban menni, de azt sértőnek érzik, hogy a hétköznapi öltözködésüket is szabályozzák, és bíznak abban, hogy eltörlik ezt a “marhaságot”.    

  A Kaposvári Egyetem vezetősége pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében egyebek között azt írta: “ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy az egyetem mindennapjaiban (…) és különösen az ünnepi eseményeken – tanévnyitó, diplomaosztó -, vizsgákon az alkalomhoz illő öltözetben jelenjenek meg az oktatók és hallgatók”.     “A célunk tehát változatlanul az, hogy az egyetemen történő megjelenés méltó legyen az itt dolgozó oktatók és hallgatók értelmiségi létben betöltött szerepéhez” – olvasható a közleményben, amely szerint “az utasítás a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény adta keretek között került kiadásra, irányadó öltözködési elveket fogalmaz meg, mely elvektől nem kívánunk visszalépni.” Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az egyetem vezetése nyitott a javaslatok meghallgatására és azok alapján a közös vélemény kialakítására, a szabályozás pontosítására.     A felsőoktatási államtitkárság az utóbbi napokban megjelent sajtóhírekre reagálva hétfőn közölte, hogy a magyarországi egyetemek és főiskolák belső ügye az öltözködési szabályok meghatározása. Ebbe a kérdésbe a kormányzatnak nincs beleszólása – tették hozzá.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*