SOS Titanic!

Annyi apályos év után végre jó hírek is érkeztek a filmrajongók számára! Rudolf Péter Kossuthkiflije után, amelynek 5. epizódja vasárnap este látható a Duna Televízióban, ugyanitt szintén hatrészes, ezúttal ifjúsági sorozat indul április 26-án Egynyári kaland címmel hat fiatal színésszel a főszerepekben, Dyga Zsombor rendezésében.

Oscar-díjas operatőrünk, Zsigmond Vilmos életművét bemutató, nagyszabású kiállítás nyílik a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 11-én a Ludwig Múzeumban. Az idén 85. születésnapját ünneplő művész mintegy 150 fotója és a leghíresebb filmjeiből összeállított bejátszások június 21-éig tekinthetők meg.

Ma indul és április 18-áig tart Budapesten hazánk egyik legnagyobb filmes eseménye, a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál! Öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban és az A38 hajón várja a különleges csemegékre éhes nézőket 52 filmmel, csak bírják szusszal. Nyolc, női sorsot bemutató film – Underdog, Fidelio – Alice utazása, Vízválasztó, Helyedbe lép, Dukhtar, Alpha, Megléptek, Csadoros vérszívó – vetekszik idén a Hullámtörők-díjért, amelynek odaítéléséről Borislav Andjelic szerb filmkritikus elnökletével háromfős zsűri dönt.

Ebben az évben már nyolc szekcióban peregnek a filmek, amelyek közül minden bizonnyal a legizgalmasabb a Megmaradt Alice-nek című, Alzheimer-kórról szóló dráma, amely hazánkban csak a Titanicon lesz látható! (Julianne Moore ezért kapott Oscar-díjat.)

A számos magyar vonatkozással rendelkező, nagyszerű külföldi kritikákat kapott, a Pioneer Pictures gyártásában készült film, a The Duke of Burgundy díszelőadása szombat este 8 órakor lesz az Urániában. Forgalmazása április 30-tól indul Magyarországon.

A Titanic programja a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon olvasható. Jegyek 1100 forintos áron kaphatóak. Öt vagy több jegy vétele esetén belépőnként 200 forint kedvezmény jár a vásárlóknak!

 

Horváth Gábor Miklós