SOKSZEMKÖZT – PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KÖZÉPISKOLÁKNAK SZÍNHÁZPEDAGÓGIAI PROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTELRE

Pályázat kiírója: PestiMagyar Színház – KiBelátó Program

Pályázók köre: 15-20 évesekből álló iskolai csoportok, osztályok; színjátszó csoportok

Pályázat beadási határideje: 2014. október 3. péntek 23:59

 

Azt hiszed, hogy átlátszó. Belelátsz, és akkor meglátod – a láthatatlan látható. Ez egy kilátó, a falak felett átlátó, az átlátszót is meglátó. Eljöttünk, hogy láttassunk, hogy amit szeretnél, kilátóról láthasd, átláthass és beleláthass, legyen az is átlátszó – ahol a láthatatlan láthatóvá válik.”

A Magyar Színház profilváltáson ment keresztül, a 2012/13-as évadtól kezdve, mint ifjúsági- és családi színház működik. Ennek a változtatásnak a következő eleme a 2013/14-es évadban beinduló KiBelátó komplex színházpedagógiai program. Kulcsszavaink a kíváncsiság, a felfedezés, a kísérlet, és a párbeszéd. Szeretnénk nem csupán szolgáltató lenni – célunk, hogy a Magyar Színház a közönség, és kiváltképp a felnövő generáció partnerévé váljon.

A Sokszemközt Program

Az évad három premierjéhez csatlakozva, hosszabb távon kívánunk együttműködni két-két kiválasztott budapesti középiskolai osztállyal/csoporttal. A próbafolyamat alatt az adott darab által felkínált témákat járjuk körül, valamint a fiatalok érdeklődésének megfelelően alkalom nyílik a próbák látogatására, és az alkotókkal való párbeszédre – aminek eredményeképp az osztály ötletei, gondolatai, véleménye nyomot hagyhat a bemutatásra kerülő előadáson.

A 2013/2014-es évad Sokszemközt programjának előadásairól és résztvevőiről beszámolókat olvashatnak a http://kibelato.blogspot.hu– n.

A 2014/2015-ös évad I. projektje

Az előadás címe: Anyegin

Az előadás rendezője: Molnár-Keresztyény Gabriella

Bemutató: 2014. november 22.

A csatlakozó projekt tervezett indulása: 2014. október második hete

 

Az Anyeginről

„Amikor Puskin sodró, szerteágazó története végén ott marad a dermedt Anyegin, valami visszavonhatatlan veszteségérzet van bennem is, hogy innen nincs tovább. De MI nincs tovább? És elkezd visszapörögni a történet, oda-vissza e körül a dermedt pillanat körül. Azt hiszem, ezt csak úgy tudom megmutatni színpadon, ha nagyjából egy időben történik „múlt“, „jelen“ és „fikció“… (Molnár-Keresztyén Gabriella)

 

Pályázati kategóriák:

A, 15-20 évesekből álló középiskolai szervezett csoport/osztály (20-30 fő)

B, 15-20 évesekből álló színjátszó csoportok (15-30 fő)

 

A program menete:

  • Az első alkalom az ismerkedés és a történetről való gondolkodás és játék jegyében telik – a csoport és a projektet vezető színházpedagógusok találkoznak itt egymással. A foglalkozás időtartama és helyszíne: 135 perc, a pályázó intézményében vagy a színházban.
  • A középső fázisban, amely négy-hat alkalmat ölel fel, az előadásra és a színház kulisszáira fókuszálva dolgozunk; ezekből kettőt a pályázó intézményében, a további kettő-négy foglalkozást a színházban tartjuk meg, együttműködve az alkotókkal. A foglalkozások időtartama 90-135 perc.
  • Ezt követi az előadás, mint közös produktum megtekintése.
  • A program végén találkozunk még egyszer, ahol összefoglaljuk, hová jutottunk, mi született meg, és mi nem. A foglalkozás időtartama és helyszíne: 90 perc, a pályázó intézményében vagy a színházban.

A foglalkozások gyakorta tanítási időben zajlanak, igazodva a színház próbarendjéhez!

Pályázat beadásának további feltételi:

  • Pályázatot nyújthat be bármely, a kategóriáknak megfelelő, Pest megyei csoport vagy osztály
  • A nyertes pályázó által vállalandó egyedüli költség az előadásra váltott jegy ára (2500 Ft/fő)

Pályázás menete:

  • Az eredményéről legkésőbb 2014. október 5. vasárnap 23:59-ig tájékoztatjuk a jelentkezőket.

A programról és az előadásokról további információkat talál a www.magyarszinhaz.hu-n, a kibelato.blogspot.hu-n, valamint a KiBelátó Program facebook oldalán!