Sébastien Loeb és a 208 T16 Pikes Peak porrá zúzta a korábbi Pikes Peak rekordot!

Sébastien Loeb a 208 T16 Pikes Peak kormányánál mindössze 8’13’’878 alatt tette meg a Pikes Peak csúcsára vezető 20 kilométert, és ezzel nem csupán megnyerte a világ legmagasabban futó versenyét, hanem egy szédületes világcsúcsot is felállított 145 kilométeres átlegsebességgel, a félelmetes szakadékokat alig néhány centivel elkerülve.

 Sebastien Loeb - Lifestyle

Sébastien Loeb reggel 7 órára érkezett a starthelyre, ahol részt vett az eligazításon. Nem kis türelemmel kellett felvérteznie magát, mielőtt nekivágott az annyira várt bravúrnak, a 91. Pikes Peak Nemzetközi Hegyi Felfutó Versenynek. Ki kellett várnia az előtte induló 83 motorost, s csak azután következett számára a megmérettetés: « Az indulás pontos időpontját nem tudtuk előre, ráadásul felhők gyülekeztek a csúcs felett, ami igen nyugtalanított, mert az esőt mindenképpen el akartuk kerülni. » 11 óra 30 körül végre eljött a rajt ideje, és  Sébastien Loeb és a 208 T16 Pikes Peak versenygép elindulhatott, hogy meghódítsa a felhőket.

Mivel az eső illedelmesen későbbre halasztotta a színre lépését, a francia bajnok optimális tapadási viszonyok között indulhatott el ezen a különleges versenypályán és küzdhetett meg annak egyedülálló veszélyeivel. A tökéletes felfutást követően a 208 T16 Pikes Peak mindössze 8’13’’878 időeredménnyel szinte átrepült a célvonalon… Elképesztő teljesítmény, amellyel a francia kettős fölényesen megdöntötte Rhys Millen eddigi, abszolút rekordnak számító 9’46’’164-es idejét! A korábbi csúcsnál több mint másfél perccel jobb eredmény egyszerűen dermesztő: « 8 perc 20 másodperc, esetleg 8 perc 15 másodperc körüli időben bíztam, de még ezt is sikerült túlszárnyalni » – örvendezett a kilencszeres rali világbajnok a célba érkezve.

A 208 T16 Pikes Peak pilótája tökéletesen, hiba nélkül hajtotta végre a feladatot: « Az indulás pillanatában valóban különös nyomást éreztem, hiszen ez a verseny nyolc hónap munkájának befejezését jelenti az egész Peugeot Sport csapat és partnereink, a Red Bull, a Total és a Michelin számára. Haboztam, hogy mindent beleadjak-e, vagy egy biztos időre menjek, de a rajt után már nem tudtam visszafogni magam, hogy megpróbáljak mindent kihozni ebből a fantasztikus autóból ». A 208 T16 Pikes Peak célba érése után néhány perccel már jégeső mosta a csúcsot, ami rendkívüli módja a pezsgőbontásnak egy olyan kiemelkedő sporttörténeti győzelem esetén, amely a korábbi, Colorádóban elért Peugeot sikerek sorába illeszkedik, előbb 1988-ban Ari Vatanen, majd 1989-ben Robby Unser jóvoltából, aki egyébként ott volt most is a francia csapatban, hogy belülről élje át ezt a hihetetlen, nehezen felülmúlható rekordot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*