RS9 OFF független színházi fesztivál

  1. október 8. és 11. között rendezni meg RS9 OFF néven első független színházi fesztiválját az RS9 Színház. A fesztivál független, állandó játszóhellyel nem rendelkező együttesek számára biztosít találkozási, fellépési lehetőséget az 500.000 forintos összdíjazás mellett.

A májusban meghirdetett fesztiválra július 31-ig 65 érvényes pályamű érkezett, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy plusz egy előadásnappal bővítik a fesztivált az eredetileg tervezett három nap helyett. A pályázók közül a színház stábja választotta ki azt a 18 versenyelőadást, melyet a nézők a négy nap során a színház két előadótermében (az RS9+ Vallai Kertben és a Színházteremen) tekinthetnek meg.

A fesztiválon olyan nagynevű színművészek is megmérettetik magukat, mint Lengyel Tamás (Bankhitel, okt. 11., 12:30) vagy Scherer Péter (A hal nem hal bele, okt. 11., 18:00), de a legfiatalabb művészgeneráció képviselői is jelen lesznek, mint például Prohászka Fanni (Alszanak a halak?, okt. 8., 17:30), a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója.

Nem csak drámai színházi produkciókat, hanem három táncszínházi előadást is megtekinthetnek az érdeklődők: Herold Esztertől a Mátkát (okt. 9., 18:00), a Ptah társulat A madarak nem alszanak (okt. 10., 17:00) című darabját, illetve az Artman szerzői estjét (okt. 11., 19:30) melynek különlegessége, hogy súlyosan fogyatékos és ép előadóművészek együtt fedezik fel és mutatják meg a közönségnek a mindannyiunkban jelen levő teremtő erőt.

A versenyműsorban két premier szerepel, melyeket az előzetesen beküldött próbafelvételek alapján választott az előzsűri. Az egyik az Anyaszínház Woyzeck feldolgozása, a másik a Stúdió 13 Daydreamers című angol nyelvű produkciója. A fesztivál egyik különlegessége lesz a bécsi székhelyű Ensemble ohne Grenzen fellépése, akik Bordély (okt. 11., 11:00) című előadásukat mutatják be Budapesten először.

A produkciókat háromtagú zsűri bírálja el. A zsűri elnöke Szűcs Katalin kritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője, tagjai Dr. Pászt Patrícia műfordító, a Krakkói Magyar Centrum igazgatója és Patrick Mullowney drámaíró. Valamint a közönség a megváltott belépőjegyével szavazhat a közönségdíjra.

A fődíj 200.000 Ft, a második díj 150.000 Ft, a harmadik díj 100.000 Ft, a közönségdíj 50.000 Ft. A fesztiválon fellépő társulatok helyezéstől függetlenül fellépési lehetőséget kapnak az RS9 Színház 25. évadában.

 

Az RS9 OFF-OFF néven a teátrum azon társulatokat is befogadja, akik bár a versenyműsorba nem kerültek bele, a színház stábja mégis elég színvonalasnak találta ahhoz, hogy előadásukat műsorra tűzzék.

 

A fesztivállal az RS9 Színház stábja a tavaly októberben elhunyt direktorára, Dobay Dezsőre emlékszik.