Romanian Baja: az esély megmaradt, döntés később

 A versenyzők egyértelműen támogatnák, hogy a viadal 2014-ben a FIM mellett már FIA Világkupa futam is legyen

 Romanian Baja: az esély megmaradt, döntés később

 2013-Romanian Baja-Stephane PeterhanselNagy tétje volt az idei Romanian Baja Terep-rally versenynek, hiszen ha az FIA versenynaptárába kandidáló viadal megfelel a nemzetközi szövetség által támasztott nagyon kemény feltételeknek, akkor 2014-ben már FIA Világkupa futamot rendezhetnek Nagybányán és környékén. Az élversenyzők egyértelműen támogatják, hogy jövőre már világkupás pontokért harcoljanak itt, míg az FIA megfigyelője, Walter Oliva annyit elmondott, nagyon erős a kandidáló versenyek mezőnye – többek között Oroszország és Kína –, így a döntésre vélhetően még sokat kell várni.

 Régi álmát valósította meg június 13. és 16. között Garamvölgyi Zoltán, amikor az idén már tízedik alkalommal megrendezésre kerülő HunGarian Baja főszervezőjeként újraélesztette a Kárpátok gyönyörű hegyei és erdői között a Romanian Baját. Amint a navigátorként versenyző tereprallys elárulta, az FIA versenynaptárában a Világkupa-futam elismeréséért kandidáló, a FIM Baja, valamint a FIM-Europe Baja, illetve a hazai terep-rally bajnoki versenynaptárjába már bekerülő viadal reményei szerint a versenyzők egyik kedvencévé válik.

Noha még a versenynek nincs vége, az már elmondható, hogy a főszervező büszke lehet a stábjára, ugyanis a legjobb versenyzők egyértelműen kiálltak a viadal jövőbeni megrendezése mellett.

„Fantasztikus tájakon versenyezhetünk egymással, ami a látványon kívül igencsak próbára teszi a mi képességeinket is. Kifejezetten megszerettem ezt a viadalt, hiszen itt tényleg azok győzhetnek, akik a legjobbak. Ráadásul a szervezők munkája előtt is le a kalappal, az itinerek pedig hibátlanul vannak megírva. Ennél többet nem lehet egy versenytől várni” – jelentette ki a motorosoknál a végső győzelemért harcoló olasz Alessandro Ruoso.

 2013-Romanian Baja-ZapletalNagy riválisa, a tizenegyszeres Dakar-győztes Stephane Peterhansel is hasonlóan vélekedett, ráadásul benne megerősödtek a korábbi kellemes tapasztalatok.

„Szívesen jövök ide versenyezni a korábbi kellemes tapasztalataim, hiszen a pályák nemcsak nehezek, de ugyanakkor csodálatosak is” – tette hozzá a francia világklasszis.

 Az autósok között vezető Miroslav Zapletal szerint itt minden adott ahhoz, hogy egy igazán jó FIA Világkupa futamot rendezhessenek.

„Noha nem az én dolgom ebben az ügyben dönteni, a mostani tapasztalataim alapján annyit elmondhatok, hogy az itteni versenyt minden tekintetben jobbnak tartom az Italian Baja-nál. Utóbbi pedig ugye már benne van a Világkupa versenynaptárában” – fogalmazott diplomatikusan Zapletal.

 Az FIA megfigyelője, Walter Oliva a legkisebb részletre is odafigyelt az első pillanattól kezdve, hiszen ahogy elmondta, rendkívül fontos döntés előtt áll a nemzetközi szövetség.

„Rendkívül erős a jelentkezők mezőnye, hiszen többek között az orosz és a kínai állam is nagyon szeretné, ha FIA Világkupa futamot rendezhetne 2014-től. Ahogy az orosz versenyről is megvan a véleményem, úgy a mostani viadalról is elkészítem majd a jelentésemet. Jeleztem a főszervezőnek, Garamvölgyi Zoltánnak, mit kellene feltétlenül kijavítaniuk, hogy tökéletes versennyé váljon a Romanian Baja. Annyit elárulhatok, hogy az esély megmaradt, de a döntést a többi kandidáló futamot követően és az összes jelentés ismeretében fogja az FIA meghozni” – közölte Walter Oliva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*