Rapport: Tökéletes születésnap

Rapport Richard_La CorunaDuplán ünnepelhet Rapport Richárd (2681 Élő-pont) márciusban: egyrészt felnőtt lett, hiszen éppen ma tölti be a 18. életévét. Másrészt az elmúlt hetekben mutatott remek teljesítményének köszönhetően Almási Zoltánt és Polgár Juditot is sikerült megelőznie a világranglistán, illetve a magyar ranglistán, így már vitathatatlanul a Felix Promotion menedzserirodával együttműködő sakkozó a második legjobb kishazánkban, csupán Lékó Péter van előtte.

Az osztrák Bundesliga utolsó négy fordulóját rendezték a hétvégén, Ricsi a Maria Saal színeiben szerepelt a második táblán. „A Maria Saal csapatát erősíti a legjobb osztrák sakkozó, Markus Ragger (2644)” – kezdte a legfiatalabb magyar nagymester szakmai menedzsere, dr. Flumbort András. „Ricsi baráti és jó szakmai kapcsolatban van vele, így nem okozott neki problémát, hogy az első táblát átengedje a kiváló osztrák nagymesternek.”

A magyar sakkozó a német Bundesligához hasonlóan ezúttal is remekelt, mind a négyszer sikernek örülhetett. „Először egy erős horvát nagymestert, Hrvoje Stevicet (2620) győzte le, ahol a partiban megcsillogtatta végjáték tudását. A szintén klasszis francia Christian Bauert (2630) pedig leiskolázta. Ők mindketten nemzetük olimpiai válogatottjának tagjai. Két osztrák versenyzővel ült még asztalhoz, akik szintén nem okoztak különösebb gondot, mindkét alkalommal könnyedén győzött. Ricsit már a múlt héten is csak dicsérni lehetett, azóta is higgadt és magabiztos maradt, maximálisan odatette magát. Utóbbival eddig sem volt gond, de előfordult, hogy a rizikós megnyitások a magasan jegyzett játékosok ellen rosszul sültek el. Most szakmailag kompaktabb, jobb megközelítéssel tarolt és az egész osztrák bajnokság legjobb teljesítménye is az ő nevéhez fűződik.”

Jól olvasták, a legjobb teljesítménye. Ricsi ugyanis hét meccsen hat és fél pontot gyűjtött, ennél jobb teljesítményre senki nem volt képes a csapatbajnokságban. Ezen a hétvégén 11,6 Élő-pontot gyűjtött, a bajnokság során összességében 15-öt, vagyis az áprilisi világranglistán nem kisebb neveket fog megelőzni, mint Polgár Juditot és Almási Zoltánt. Mindezt alig pár nappal 18. születésnapja után, melyet éppen ma ünnepel. Ennél jobb „nagykorúsági” ajándékra talán nem is vágyhatott volna.

„Polgár Juditot egyszer már majdnem sikerült megelőznie rövid időre (3 Élő-pont különbséggel), de Almásit még soha” – így dr. Flumbort. „Az áprilisi ranglistán 2697-98 körül lesz az Élő-je, így a magyarok közül már csak Lékó lesz előtte. Még soha nem járt ezen a szinten, tényleg hihetetlenül közel van a 2700-as álomhatárhoz.”

A Maria Saal egyébként a negyedik helyen végzett az osztrák bajnokságban, nem sokkal lemaradva a dobogóról. Persze ez finoman szólva sem a szülinaposon múlott. Ricsi duplán ünnepelhetett: nemcsak kora alapján lett nagykorú, a sakkban is vitathatatlanul belépett a felnőttek körébe, hiszen majdnem 2700 Élő-ponttal ez már nem „gyerekjáték”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*