Rajtra kész a csapat!

Megkockáztatjuk, egy terepraliverseny legunalmasabb része az adminisztratív és technikai ellenőrzés. Mert ilyenkor a versenyzők legszívesebben már állnának a gázon – hívja őket a vadon (pontosabban a sivatag) szava. 
De be kell gyűjteni a pecséteket, beszerelni a biztonsági berendezéseket, felrakni a kötelező matricákat, hiszen amíg ez nincs meg, rajt sincs. Márpedig itt Saint Cyprienben elég csak kiejteni azt a szót, hogy rajt, s a párosok máris olyan izgatottak lesznek, mint a versenylovak a pisztoly eldördülésének pillanatában. 
A motoros, autós és kamionos mezőny az Africa Race-re készül, hatezer kilométeres száguldásra Marokkón, Mauritánián és Szenegálon át, hogy aztán a szerencsésebbek a kultikus Rózsaszín-tó partján átgurulhassanak a céldobogón. Az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László azóta nem járt a Szaharában, hogy terrorfenyegetés miatt törölték a Dakart (2008), de évről évre, mindig felvetődött benne a visszatérés gondolata. S most eljött a pillanat.
„Afrika számomra egyenlő a kihívásokkal – pont az utóbbi napokban gondoltam arra, mennyit kellett például ásnunk Merzugán, ahová most is készülünk. Vagy hogy milyen nehéz pillanatokat éltünk át vaksötétben a dűnék között, mennyire fáradtak voltunk, amikor éjszakákon át alig aludtunk valamit. Azóta sok minden változott, a csapat is jóval profibb lett, de azért van bennem némi félsz. Jó rajtszámot kaptunk, s ez mindenképp előny, hiszen elöl rajtolunk, nem kell más porát nyelnünk” –  mondta Szalay Balázs, akinek tizenkét Dakar-rajtja közül kilenc Afrikában történt (ebből ötször célba is ért).
„Ez nem az a műfaj, ahol különösebben lazíthat az ember, folyamatosan figyelni kell, koncentrálni, mert bármilyen aprócska hiba megbosszulja magát. Komolyan kell venni minden feladatot, és mindig csak a következő napra, a következő feladatra koncentrálni. Az adminisztratív és technikai ellenőrzésen lefutottuk a kötelező köröket, most már jöhet a verseny!” – nyilatkozta Bunkoczi.
A mezőny este átgurul a Saint Cyprienben felállított rajtdobogón, majd Spanyolország felé veszi az irányt, ahol a járműveket egy hatalmas kompba rakják, és áthajózzák Marokkóba, hogy aztán szilveszterkor kezdetét vegye az igazi küzdelem.
Szalay Balázs a győzelmet tűzte ki célul (ő mindig nyerni szeretne), ehhez azonban alighanem a kétszeres Dakar-győztes Jean-Louis Schlessernek is lesz még egy-két szava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*