Rádiós frekvenciákról is döntött a médiatanács

Megújította egy rádió médiaszolgáltatási jogosultságát és pályázatokról is döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsa – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

    A közleményben azt írták, a grémium a szolgáltató kérésére öt évvel – 2024. szeptember 6-ig – meghosszabbította a kapuvári helyi kereskedelmi Rábaköz Rádió FM94,5 médiaszolgáltatási jogosultságát.
A médiatanács nyertesnek nyilvánította a Kisújszállás 103,2 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi használatára megindított pályázat egyedüli pályázóját, a Magyar Katolikus Rádió Alapítványt is. A frekvencián a Szent István Rádió – Kisújszállás szól majd a Szent István Rádió – Tokajjal hálózatba kapcsolódva – ismertették.
A testület a Győr 88,1 MHz körzeti frekvencia közösségi használatának pályázati felhívására beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata után mindkét pályázót – a Karc FM Média Kft.-t és a Katolikus Rádió Zrt.-t – hiánypótlásra szólította fel.
Továbbá közzétette honlapján a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi használatra szánt pályázati felhívásának tervezetét, valamint kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára szóló pályázati felhívások tervezeteit fogadta el Miskolc, Szentendre és Gyomaendrőd telephelyekre – írták.
Kitértek arra is, a testület háromszázezer forintos bírságot szabott ki a körzeti, közösségi Karc FM Pécs szolgáltatójára, mert a rádió eltért saját megnevezésétől, a hatósági szerződésben rögzítetteknél kevesebb hírt, a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámot tett közzé, és nem adott közre nemzetiségi vagy más kisebbségeknek szóló műsort sem.
A Kaliber Magazint hatvanezer forint megfizetésére kötelezték, mert a médiaszabályozás tilalma ellenére olyan, civileknek szóló hirdetést tett közzé, amely egy fegyvereket forgalmazó webáruház kínálatát, áruit népszerűsítette – tették hozzá.
A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket – is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét – olvasható a közleményben.
Tájékoztattak arról is, a testület idén is ötszázezer forintot ajánl fel a november 27-29-én, Kósa Ferenc emlékére megrendezendő XIX. Lakiteleki Filmszemle különdíjára. A szemlére a filmeket krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehet nevezni október 4-éig.

Forrás:MTI