PM: Orbán Viktor fejezze be a halálbüntetés visszaállításáról szóló “cinikus játékait” !

A Párbeszéd Magyarországért arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fejezze be a halálbüntetés visszaállításáról szóló “cinikus játékait”.

    Szabó Tímea, független országgyűlési képviselő, a párt társelnöke keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Orbán Viktor jól tudja, hogy nem a büntetések szigorításának, hanem a felderítés eredményességének van csak visszatartó hatása, és azt is: számos esetben utólag derül csak ki, hogy tévesen ítéltek a bíróságok – halálbüntetés esetén viszont a tévedés egy ártatlan ember életébe kerül.
    Jelezte, szerinte a miniszterelnöknek “esze ágában sincs” bevezetni a halálbüntetést, viszont erkölcsileg olyan mélyre süllyedt, hogy már a Jobbik “eszement ötleteit lopja el”.
    Orbán Viktor kedden, egy pécsi sajtótájékoztatón a néhány nappal ezelőtti kaposvári gyilkossággal összefüggő kérdésre azt válaszolta: elfogadhatatlan, ami történt. Hozzátette: néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit.
    De ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Forrás:MTI