Pedofil ügy- A gyógyszeres kezelés lehetőségének megfontolását vetette fel több képviselő

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője előterjesztőként szólal fel a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelmét szolgáló törvénymódosító javaslatról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 1-jén. MTI/Bruzák Noémi

A gyógyszeres kezelés lehetőségének megfontolását vetette fel több képviselő is a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés keddi ülésén.

    Jobbik: a Fidesz most megmutathatja, hogy komolyan gondolja
    
    Szilágyi György (Jobbik) egy meg nem nevezett “vezető fideszes politikus” tíz évvel ezelőtti “pedofil botrányának” “eltussolása”, valamint Fohsz Tivadar XVII. kerületi volt fideszes alpolgármester ügyét felidézve a kormányoldalt bírálta. Úgy vélte: lehet, hogy a kormánypártiak szavakban nagyon küzdenek a pedofília ellen, de ha a saját közösségükben vannak ilyen emberek, akkor azokat megpróbálják megvédeni. Ez teljes mértékben felháborító – jelentette ki.
    Kitért arra: Kaleta Gábor ügyéről azért kell beszélni, mert ha egy évvel ezelőtt elfogadják a Jobbik javaslatát, akkor a volt diplomata sokkal súlyosabb büntetést kapott volna.
    Fohsz Tivadar ügyével kapcsolatban azt mondta: a bűncselekmény kiderülése után a Fidesz nem indította őt az önkormányzati választáson, ugyanakkor 2020-ban ez az ember lehetett a rákoskerti lecsófesztivál zsűrijének elnöke, illetve beválasztották a rákoskerti templommal kapcsolatos alapítvány kuratóriumába is.
    A Jobbik nevében támogathatónak nevezte az előterjesztést, közlése szerint az abban foglalt Btk.-szigorítás megegyezik a Jobbik korábbi javaslataival. Ugyanakkor azt javasolta, hogy a “pedofilregisztert” mindenki megismerhesse prevenciós céllal. Szerinte a gyógyszeres kezelést is meg kellene fontolni, mert nemzetközi példák alapján komoly százalékban esik vissza a pedofil bűncselekmények aránya a kezelések alkalmazása esetén.
    Úgy összegzett: itt a lehetőség arra, hogy a kormányoldal megmutassa, komolyan gondolja és átfogóan rendezi ezt a kérdést.
        
    Előterjesztő: a mi sorainkban nem tűrjük meg ezt!
        
    Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Jobbik képviselőjének felszólalására reagálva kijelentette: a kormányoldalon vannak következményei az ilyen ügyeknek, Fohsz Tivadart is kirúgták a pártból, amikor kiderült az ügye. A mi sorainkban nem tűrjük ezt meg – hangsúlyozta, megjegyezve ugyanakkor, hogy például Lakner Csaba a “kokainbotránya után maradt az, aki”.
    Hangsúlyozta: a rákosmenti lecsófőző fesztivál zsűrijével kapcsolatban nincsen kompetenciájuk, de szomorúnak tartja, hogy Fohsz Tivadar bármilyen szereplést elvállal, “nincsen benne annyi szégyenérzet, hogy neki rohadtul semmit nem kéne elvállalnia, hanem el kellene menekülnie, bujdokolnia jó messzire”.
    Úgy vélte: csak akkor érdemes a vitát folytatni, ha látják hova vezet, ezért jobb lenne, ha az ellenzék a kampányízű szlogenek puffogtatását abbahagyná.    
    
    Független: meg kell fontolni a gyógyszeres kezelés lehetőségét
    
    Varga-Damm Andrea (független) azt mondta: szerinte nem a Kaleta-ügy, hanem Bus Szilveszter visszahívott thaiföldi nagykövet ügye generálhatta a javaslat benyújtását. A képviselő szerint indokolt a gyógyszeres kezelés igénye, mert a pedofília betegség, így a büntetőjogi következményhez egészségügyi intézkedésnek is társulnia kellene.
        
    MSZP: meg kell erősíteni a gyermekvédelmi rendszert
    
    Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a jelenleg szerinte rossz állapotban lévő gyermekvédelmi rendszer megerősítése mellett érvelt, mondván, ha ez a jelzőrendszer nem működik megfelelően, akkor a most tárgyalt törvényjavaslat nem hozza majd meg a várt eredményt.

    Párbeszéd: mindenkire ugyanúgy sújtson le a törvény

    Tordai Bence (Párbeszéd) felvetette, miért nem előbb terjesztették a Ház elé a pedofilellenes javaslatot. Szerinte vagy azért lehet most fontos ez a kérdés, mert kampány van, vagy azért, “mert újabb fideszes pedofilügy készül kibontakozni”. “Hogy fideszes pedofilok vannak szanaszét az országban, az komoly gond, és az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég” – fogalmazott.
    Szólt a papi pedofíliáról is. Úgy fogalmazott: “ebben az országban bizonyos emberek kivételt képeznek”, az egyházi személyeket “bújtatják”, ezért sérelmezte, hogy “nem annyira inkluzív” a javaslat az egyházi személyekre nézve. “Ne legyen kettős mérce, a pedofil az pedofil” – jelentette ki, hangsúlyozva: az egyházi személyekre ugyanúgy sújtson le törvény.  
    Kijelentette ugyanakkor: az előterjesztés céljaival egyetért a Párbeszéd.     

    IM: a törvények most is büntetik az eltussolást

    Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára visszásnak nevezte, ha teljes csoportokra süti rá az ellenzék a pedofil jelzőt, szerinte ez nem viszi előre az ügyet.
    Közölte azt is, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint is büntetendő az, ha valaki eltussol egy pedofil bűncselekményt.
    
    A Jobbik a kémiai kasztrálás szükségességét hangsúlyozta

    Ander Balázs (Jobbik) kifogásolta, hogy a büntetés mellett kevés hangsúlyt kap az áldozatsegítés vagy a megelőzés.
    Szerinte nem kap elegendő támogatást a segítő szolgálat.
    Emlékeztetett: pártja öt éve nyújtotta be javaslatát a szexuális bűnelkövetők adatbázisáról.
    Közölte, a súlyos büntetés is lehet ugyan elrettentő, de ez nem elegendő. Hangsúlyosan szólt ezért a kémiai kasztráció szükségességéről is, mert “a rácsok mögül kikerülő bűnelkövetőkkel is valamit kezdeni kellene”.

MTI