Párhuzamos tanévet indít az MSZP

Párhuzamos tanévet indít az MSZP: a szeptember 1-jével indult “engedelmesség iskolájával” szemben “a gondolkodás iskoláját” indítja el a jövő héten – jelentette be Hiller István hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az MSZP oktatáspolitikai kabinetvezetője a VIII. kerületi Práter utcában, a Pál utcai fiúk szobránál közölte, “a gondolkodás iskolájában” a pedagógusok azt mutatják be hétről hétre, tanóráról tanórára, több tantárgyból is, “hogy másképp is, szabadon is lehet”. Mint mondta, a tanévnyitó jövő héten lesz, a részletekről akkor számol be.
Értékelése szerint a jelenlegi iskolarendszer egy politikai akarat megnyilvánulása az oktatásügyben és nem a gyermekek érdekeinek kifejezése.
Hiller István szerint “a kormányzati oktatáspolitikában csendes félfordulat” zajlik. Mint mondta, ennek jele a személyi és a szerkezeti változtatás. Bírálta és feladatára alkalmatlannak nevezte a Klebersberg Intézményfenntartó Központot (Klik), mondván, hogy a központosítás túlzott és erőltetett volt.
Mint mondta, nem kell és nem is lehet a felmerülő iskolai gondokat egy budapesti belvárosi irodaházból orvosolni, a tankerület vagy a járás alkalmasabb intézményfenntartó egység. Álláspontja szerint a tavalyi tankönyvproblémák, az idei e-naplóval kapcsolatos gondok ugyanannak a rossz rendszernek a törvényszerű működési zavarai.
Tóbiás József, az MSZP elnöke azt hangsúlyozta, az esélyek kiegyenlítését segítő, a tudás megszerzését ösztönző, a kreativitás fejlesztésén alapuló oktatási rendszerre van szükség Magyarországon. Úgy fogalmazott, a Fidesz oktatáspolitikai értékdiktatúrája 19. századi, miközben a 21. században vagyunk.
A pártelnök szerint nem azt a kérdést kell feltenni, mit nem tud a gyerek, hanem azt, mit tud, miben tehetséges, miben kell fejleszteni. Hozzátette: nem porosz iskolarendszerre, hanem egy, a szabad gondolkodást segítőre van szükség, amire a skandináv országok iskolái jelentenek példát.
A sajtótájékoztató helyszínéről azt mondta, hogy az éppen a Molnár Ferenc regényében leírt “einstandot” jeleníti meg, amiről ma Magyarországon senkinek sem kell elmagyarázni, hogy mit jelent az oktatás területén.
Az MSZP gazdálkodására vonatkozó kérdésre Tóbiás József azt mondta, az átlátható és nyilvános, a párt hiteleit finanszírozza.
A Népszabadság a hétvégén írt arról, hogy az MSZP eladni tervezi a VI. kerületi Jókai utcai székházát. Erre a kérdésre a pártelnök közölte, az adósság miatt nem kell kiköltözniük, jelen pillanatban azonban az önkormányzati kampányra koncentrálnak. Kifejtette, a 106 egyéni választókerületben szeretnék megerősíteni “a közösségi tereket”, ehhez pedig a működésben változásra van szükség.
A költözést firtató további kérdésekre Tóbiás József annyit mondott, hogy amikor a szervezet átalakítását megvitatják, “akkor majd lesz ilyen döntés.”
A Falus Ferenc főpolgármester-jelölt élénk médiavisszhangot kapott videójára vonatkozó kérdésre az MSZP elnöke azt mondta, “nagyon remélem, hogy az aki az ötlet adója volt, az már nem dolgozik Falus Ferenc mellett”.

Forrás:MTI