Pár nap alatt máris több százan csatlakoztak Ujhelyi vokskiegyenlítő petíciójához

Sikeres Ujhelyi Istvánnak az egyenlő választójogért indított online-petíciója. A szocialista európai parlamenti képviselő szerint a magyar kormánynak kötelessége ugyanolyan választójogot adni a határtól pár kilométerre – például Nagyváradon – élő, és az országtól több ezer kilométerre – például Londonban – élő magyaroknak. A jelenleg hatályos választási eljárási törvény ugyanis nem biztosítja a levélben történő, könnyített szavazást a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodók számára, miközben megadja ezt a lehetőséget a kettős állampolgárságot szerzett, de állandó magyar lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak.

Ujhelyi István néhány napja indította el ezzel kapcsolatos, „Határtalan” elnevezésű online petícióját a saját, ujhelyi.eu képviselői honlapján, amelyhez az elmúlt napokban máris több százan csatlakoztak. A politikus elmondta: a helyi közösségek visszajelzései alapján számos támogató jelentkezett Londonból, Manchesterből, Berlinből, de sokan aláírták az elektronikus petíciót a tengerentúlról, így az Egyesült Államokból és Ausztráliából is.

Ujhelyi hangsúlyozta: a külföldi, elsősorban európai magyar közösségekkel együttműködve addig folytatják a petíciót támogató szignók gyűjtését, amíg kellő nyomást nem tudnak a kormányra gyakorolni a választási törvény megváltoztatására és az egyenlő választójog garantálásának kikényszerítésére.- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében az MSZP.