Paprikás csokitorta cukor nélkül?

Sültpaprika lekvárból, kakaós mandulapiskótából és olvadó étcsokoládé mousse-ból áll az a torta, amely megnyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hobbicukrászoknak szóló Háziversenyét. Nevezni csak fehér cukor- , fehér liszt- és adalékanyag mentes süteményekkel lehetett. A recept a Cukkerberg blogon elérhető.

Megvan a 2013-as “Magyarország Cukormentes Tortája” Háziverseny győztes süteménye: Andrássy Katalin mesterműve, az Édes-nemes csokoládétorta! A nyertes ezzel elkápráztatta a Háziverseny zsűrijét, Mautner Zsófi gasztrobloggert (zsűrielnököt), Varga Margitot, a Zazzi cukrászda mestercukrászát és Szűcs Zsuzsannát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusát. 100 g torta kalóriatartalma 126 Kcal, szénhidrátértéke pedig 17g. A csokimousse torta receptje – a többi kilenc döntős sütemény receptjével együtt – a következő hetekben sorban kerül majd fel az Alapítvány blogjára, a Cukkerbergre.

A Háziversenyt – amely a “Magyarország Cukormentes Tortája” program része – az Alapítvány azért hirdette meg, hogy megtalálja a legfinomabb és legegészségesebb, otthon készült tortát, amely fehér liszt és finomított cukor nélkül készül, kalória- és szénhidrátszegény, tehát egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető. A versenyre csaknem 50 nevezés érkezett – ebből a zsűri tizet választott ki, amelyeket “élőben” kellett prezentálniuk a lelkes hobbicukrászoknak szeptember 4-én az Academy Golf Budapest golfklubban.

A győztes – Andrássy Katalin – egy padlizsánlila KitchenAid Artisan konyhai gépet vihetett haza, a Duisberg Kft. felajánlásából. “A legkreatívabb receptért” Szász Kingának a kakukkfüves baracktortájáért a Pötyi édesítőszercsalád egy Pötyi-csomag különdíjat ajánlott fel, a Háziverseny harmadik helyezettje, Czakó Mariann a Szedres zabkása tortáért pedig egy Dcont TREND vércukormérőt kapott a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. felajánlásából.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012-ben hirdette meg először a “Magyarország Cukormentes Tortája” Háziversenyt. Az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa állította össze. A program azoknak is szól, akik szeretik a finomságokat, de fontos számukra, hogy amit elfogyasztanak, ne cukorral és fehér liszttel készüljön.

A “Magyarország Cukormentes Tortája” profi cukrászoknak szóló versenyét augusztusban a Ribizlihabos-almás réteges nyerte, a Nándori Cukrászda különlegessége. A győztest Magyarország Tortájával együtt hirdették ki az Országházban. A versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdette meg 2012-ben először. A verseny az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium szakmai támogatását élvezi. A Ribizlihabos-almás réteges az ország számos cukrászdájában kapható.

Az Erős Antónia nevével fémjelzett Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezetei közé tartozik. Magyarországon legalább másfél millió embert érint a diabétesz: ők nem fogyaszthatnak cukorral készült édességet.

Magyarországon ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és ugyanennyien nem is tudnak arról, hogy cukorbetegek. A cukorbetegség tünete az emelkedett vércukorszint, kezelésének célja pedig a vércukorszint rendezése. A kezeletlen cukorbetegségnek súlyos következményei lehetnek (vakság, amputáció, veseleállás, keringési problémák).

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány számos, főként a gyerekes családoknak és a fiatal felnőtteknek szóló programot szervez (Szárnyak és paták című mesekönyv egy cukorbeteg szereplővel, ingyenes egészségügyi szűrések, Egy Csepp Világnap, Cseppont Patikahét).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*